Τηλεδιάσκεψη είχε σήμερα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελο Μπίνη και το σύνολο των περιφερειαρχών της χώρας με αντικείμενο συζήτησης τα μέτρα προστασίας από την Covid-19 στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της αρμοδιότητας των Περιφερειών.

Η υφυπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους περιφερειάρχες για τα νέα μέτρα, που κρίθηκε απαραίτητο να ληφθούν, λόγω των κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Νέα μέτρα

Στην αρχική της τοποθέτησης, η υφυπουργός Εργασίας σημείωσε: «Η ατομική ευθύνη φαίνεται να έχει ατονήσει σε κάποιες περιοχές, βάζοντας σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Κατά τη διάρκεια του πρώτου «κύματος», πήραμε πολύ αυστηρά μέτρα και πετύχαμε μηδενικά κρούσματα σε δημόσιες δομές. Τις ημέρες αυτές, τα κρούσματα σε ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αυξήθηκαν. Για το λόγο αυτό, εξετάζουμε όλους τους πιθανούς τρόπους αυστηροποίησης των υφιστάμενων μέτρων και την υιοθέτηση νέων, καθώς η προστασία της ζωής των ηλικιωμένων συμπολιτών μας είναι απόλυτη προτεραιότητα».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Τζιτζικώστας, συμφώνησε με την υφυπουργό Εργασίας και τόνισε από την πλευρά του την ανάγκη αυστηροποίησης του υπάρχοντος πλαισίου, αλλά και λήψης επιπλέον μέτρων, με στόχο την εξάλειψη των κρουσμάτων στα γηροκομεία. Επιπλέον, οι περιφερειάρχες ενημέρωσαν την κ. Μιχαηλίδου για την κατάσταση των κρουσμάτων στις περιοχές αρμοδιότητάς τους, αλλά και για τους ελέγχους, που έχουν διενεργήσει.

Τέλος, συμφωνήθηκε η επόμενη τηλεδιάσκεψη να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, προκειμένου η κ. Μιχαηλίδου να ενημερώσει τους περιφερειάρχες για τα νέα μέτρα, που πρόκειται να ληφθούν.

Τέσσερα ακόμη κρούσματα στο γηροκομείο στον Εύοσμο

Εν τω μεταξύ, τέσσερα επιπλέον κρούσματα κοροναϊού εντοπίστηκαν στο γηροκομείο στον Εύοσμο μετά το συναγερμό που ξέσπασε το πρωί της Τρίτης οπότε και βρεθεί ότι έχουν μολυνθεί συνολικά 22 άτομα.

Στον δεύτερο δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ στους τρόφιμους και τους εργαζομένους του οίκου ευγηρίας, βρέθηκαν ακόμη 4 άτομα θετικά στον κοροναϊό.

Μιλώντας στο GRTimes ο υπεύθυνος του γηροκομείου, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μίλκας, αναφέρει πως οι τέσσερις ηλικιωμένοι είχαν ήδη εμφανίσει συμπτώματα (πυρετό) και είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Σημειώνει μάλιστα πως έχουν ήπια συμπτωματολογία ενώ η γενικότερη εικόνα των ηλικιωμένων που νοσηλεύονται είναι καλή.

Συνολικά, 26 άτομα έχουν εντοπιστεί θετικοί στον κοροναϊό, εκ των οποίων οι 19 είναι τρόφιμοι του γηροκομείου και οι 7 εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται πως, χθες, Πέμπτη ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, Άγγελος Βάσσιος, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες σχετικά με τη διασπορά του κοροναϊού στο γηροκομείο. Σε εξέλιξη είναι και έρευνα για τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι.