Σε έκτακτα μέτρα για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κοροναϊού, σε περισσότερες περιοχές προχώρησε η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας σήμερα πως οι Π.Ε. Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας προστίθενται στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Αυτό σημαίνει πως για τις εν λόγω περιοχές αποφασίστηκε η απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί. Επιπλέον αποφασίστηκε ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Τα εν λόγω μέτρα ισχύουν από αύριο, Σάββατο 22/8 και ώρα 06.00, για 10 μέρες, δηλαδή έως και την Τρίτη 01/9 και ώρα 06.00.

Ακόμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ:

Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στις Π.Ε. Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, τέθηκαν σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης οι παραπάνω περιοχές και αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
  • Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Tα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από το Σάββατο 22-08-2020 και ώρα 06.00  έως και την Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06.00.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές:

  • η  Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Κέρκυρας και
  • οι Δήμοι  Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.

Σε ισχύ από σήμερα τα περιοριστικά μέτρα σε Μύκονο και Χαλκιδική

Σημειώνεται ότι από σήμερα και μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020 ενεργοποιήθηκαν τα μέτρα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για τη Μύκονο και τη Χαλκιδική.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη από τις Αρχές με βάση το αυξημένο ιικό φορτίο που εντοπίζεται στις εν λόγω περιοχές, έπειτα από εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Για τις επόμενες δέκα ημέρες τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Χαλκιδική και Μύκονο θα παραμένουν κλειστά από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί της επόμενης ημέρας, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία λαϊκών αγορών και υπαίθριων αγορών.

Μάσκες παντού

Τα αυξημένα μέτρα στις δύο περιοχές καθιστούν, παράλληλα, υποχρεωτική τη χρήση μη ιατρικής μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται μόνο τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, καθώς και τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.

Σύμφωνα με τις Αρχές, οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ.

Ραγδαία αύξηση στα «ορφανά» κρούσματα – Δυσκολεύει η ιχνηλάτηση

Χάνεται σταδιακά η μάχη ιχνηλάτησης των φορέων covid-19 αφού φαίνεται να πληθαίνει εντυπωσιακά ο αριθμός των ορφανών κρουσμάτων που έφτασαν την Πέμπτη τον αριθμό ρεκόρ των 159 επί συνόλου 250 «εγχωρίων» νοσούντων που κατεγράφησαν χθες.

Δηλαδή το ποσοστό των νέων «αχαρτογράφητων» κρουσμάτων από κορωνοϊό που δεν σχετίζονται με οποιαδήποτε γνωστή επιδημιολογική εστία ή με άλλη συρροή έφτασε χθες σχεδόν το 64% (δηλαδή περίπου δύο στα τρία είναι «άγνωστης» προέλευσης) με περαιτέρω αυξητική τάση.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό μέχρι προ μερικών εβδομάδων ήταν στο 45%. Κάτι που σημαίνει ότι η προσπάθεια ανίχνευσης της μετάδοσης του ιού και περιορισμού της, μπορεί να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες μεγάλες δυσκολίες και να σημειωθεί εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κι αυτό γιατί δεν γίνονται αντιληπτές πολλές «πηγές» και τρόποι διασποράς του ιού λόγω της καλοκαιρινής κινητικότητας των πολιτών όπου ο μέσος αριθμός των «στενών επαφών» του κάθε νοσούντα αυξάνεται περίπου στους 6-11 από 2 έως 4 που είναι κατά τις χειμερινές περιόδους ή και λιγότερες στην διάρκεια της καραντίνας.

Με το δεδομένο ότι πολλοί νέοι που μολύνθηκαν από τον ιό στις καλοκαιρινές διακοπές τους αποφεύγουν ή δεν είναι σε θέση να δώσουν σαφείς πληροφορίες για τον κύκλο των επαφών τους και να δημιουργείται έτσι μια «αλυσίδα» πληροφόρησης.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό της εξάπλωσης του ιού λόγω της παντελούς έλλειψης μέτρων προστασίας σε τουριστικούς προορισμούς ότι το σύνολο των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών που προέρχονται μόνο από Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο και Χαλκιδική ίσως ξεπερνούν τα 350.

Με ζητούμενο ότι σύντομα θα υπάρξει μαζικότερη επιμόλυνση ατόμων ηλικίας άνω των 64 ετών που θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ.

Την Πέμπτη το ποσοστό των ατόμων ηλικίας μέχρι 39 ετών που νόσησαν από κορωνοιό ήταν 67% και το ποσοστό των μολυνθέντων με τον φονικό ιό άνω των 64 ετών έφτασε το 9%.

Το ποσοστό αυτό των ηλικιωμένων ατόμων- φορέων του Covid-19 , στα τέλη Μαρτίου 2020 έφτανε το 23% όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 70.

Υπάρχει ορατός κίνδυνος τα επιδημιολογικά δεδομένα να επιδεινωθούν δραματικά.

Κι αυτό όταν το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης που παρακολουθεί την εξάπλωση του ιού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δίνει προβλέψεις για περισσότερα από 300 κρούσματα από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στην χώρα μας.

Με συμπληρωματικές προβλέψεις ότι γύρω στις 28-29 Αυγούστου θα «σπάσει» το φράγμα των 10.000 κρουσμάτων στην χώρα μας , όταν μέχρι τις 19 Ιουλίου ήταν περίπου 4000.