Σε εξέλιξη βρίσκεται το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το οποίο ξεκίνησε στις 4μμ ώρα Ελλάδας και έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μία ώρα.

Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας θα έχουν συνέπειες

Βασικό μέλημα της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας είναι, να καταγραφεί ως απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών ότι αναγνωρίζεται η συμφωνία που έχει υπογράψει με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Ενώ επίσης αυτό που επιδιώκεται είναι να καταγραφεί και η έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας καθώς και η καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων με το Oruc Reis το οποίο τις τελευταίες μέρες μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ως προς το πώς θα καταγραφεί η έμπρακτη στήριξη της ΕΕ η Αθήνα για ευνόητους λόγους δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της πριν από τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

Ωστόσο ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και το να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της ΕΕ – που κοινώς είναι γνωστό ως «η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στα ΝΕΑ και τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Φωτάκη, ο Νίκος Δένδιας στέλνει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία καλώντας την να αντιληφθεί πως «οι απειλές και οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών της Ε.Ε θα έχουν συνέπειες».

Θα ζητηθεί η ενεργοποίηση του άρθρου 42;

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα τεθεί θέμα θέμα ενεργοποίησης του άρθρου 42 των Συνθηκών της ΕΕ, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι είχε προϊδεάσει πως «αναλόγως των εξελίξεων και της συμπεριφοράς της Τουρκίας, θα ήμουν αναγκασμένος να το ζητήσω».

Και προσθέτει με νόημα: «Σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία η ΕΕ πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι έκνομες συμπεριφορές δεν μπορούν να είναι αποδεκτές και πρέπει να τερματισθούν».

Ο Νίκος Δένδιας λαμβάνει μέρος στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ από κοινού με τον Αυστριακό ομόλογό του Σάλενμπεργκ, ο οποίος σημείωσε ότι οι τουρκικές προκλήσεις θα πρέπει να κινητοποιήσουν την Ευρώπη και να της αλλάξουν τρόπο σκέψης.

«Για το λόγο αυτό –είπε ο κ. Σάλενσμπεργκ σε δηλώσεις του στο APA- η Αυστρία συνεχίζει να ζητά τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

Δυναμιτίζει το κλίμα ο Ερντογάν

Πάντως λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των ΥΠΕΞ της ΕΕ, εντείνεται το όργιο των τουρκικών προκλήσεων με την Άγκυρα να επιχειρεί να δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις.

«Δεν θα αφήσουμε χωρίς απάντηση την παραμικρή επίθεση σε πολεμικά πλοία μας. Δημιουργήθηκε μια τέτοια κατάσταση και το ‘Kemal Reic’ έδωσε απάντηση. Αν συνεχίσουν, θα λάβουν ακόμη πιο ισχυρή απάντηση», δήλωσε στον ίδιο προκλητικό τόνο ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στο επεισόδιο που φέρεται να έλαβε χώρα χθες μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» και της τουρκικής «Kemal Reis».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργών Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τους αρχηγούς των υπολοίπων ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας επισκέφτηκε το αρχηγείο του τουρκικού στόλου.

Εκεί, φέρεται να επικοινωνεί με τον στόλο που συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος, Ορούτς Ρέις, το οποίο βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, προκειμένου να παρακολουθήσει τις κινήσεις του.

Ο Δένδιας ενημερώνει την ΕΕ για τα πραγματικά περιστατικά

Τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναμένεται να θέσει υπόψη των ευρωπαίων ομολόγων του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια από πλευράς της Τουρκίας, να δημιουργήσει εντυπώσεις, καθώς τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα που έκαναν λόγο για σύγκρουση ελληνικής φρεγάτας με τουρκική που μετέχει στον στολίσκο συνοδείας του Oruc Reis.

Στην πραγματικότητα – και σύμφωνα με όλα όσα έχουν γίνει γνωστά – παραλίγο να συμβεί «ατύχημα», ως απόρροια της τουρκικής παραβατικότητας, με την περιπλάνηση του Oruc Reis στην περιοχή της παράνομης Navtex που έχει εκδώσει η Τουρκία.

Το συμβάν – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – προκλήθηκε από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας «Kemal Reis» που είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί πρόσκρουση με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος». Η τουρκική φρεγάτα υπέστη ζημιές, σε αντίθεση με την ελληνική, η οποία μετείχε κανονικά στα χθεσινά ελληνογαλλικά γυμνάσια.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά φέρεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει στην τουρκική ηγεσία να αποπροσανατολίσει τις σημερινές διπλωματικές διεργασίες που έχουν ως επίκεντρο τη Βιέννη και μέσω των οποίων η Αθήνα επιχειρεί να δημιουργήσει διπλωματικό μπλόκο στην τουρκική προκλητικότητα.

Κρίσιμη συνάντηση Δένδια με Πομπέο

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συνάντηση που θα έχει στη Βιέννη μετά το τέλος του Συμβούλιου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Σε αυτή τη συνάντηση ο Έλληνας υπουργός θα θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας σημειώνοντας ότι αποτελεί κίνδυνο για όλες τις χώρες της περιοχής, την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, όπως ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση προσδοκά σε πιο ενεργή ανάμιξη των Αμερικανών καθώς αυτή τη στιγμή η μόνη μεγάλη δύναμη που εμφανίζεται να είναι ο μεγάλος παίχτης στην περιοχή είναι η Γερμανία ως μεσολαβητής και συνομιλητής Ελλάδας και Τουρκίας.

Στο πλευρό της Ελλάδας Αμερικανοί Γερουσιαστές

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, δέχεται βροχή επιστολών από το Κογκρέσο, με τις οποίες οι βουλευτές και γερουσιαστές του ζητούν να αξιοποιήσει τη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Νίκο Δένδια προκειμένου να καλέσει ευθέως την Άγκυρα να απομακρύνει όλα τα πλοία της από την ελληνική ΑΟΖ και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του διεθνούς δικαίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το MEGA, σε επιστολή των γερουσιαστών, Chris van Hollen και Bob Menendez, επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συζητήσουν από κοινού με την ΕΕ ένα σχέδιο συνολικών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας.

Σε μια δεύτερη επιστολή, οι συμπρόεδροι της ελληνοϊσραηλινής συμμαχίας στο Κογκρέσο τονίζουν στον Μάικ Πομπέο ότι η Τουρκία διακινδυνεύει μια κλιμάκωση που θέτει σε κίνδυνο τα ίδια τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η αμερικανική διπλωματία έχει δύο βασικούς στόχους. Πρώτος στόχος είναι να επιτευχθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η αποκλιμάκωση στην περιοχή και σε δεύτερη φάση να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες για τον ερευνητικό διάλογο.

Δύο από τις ισχυρότερες ομογενειακές οργανώσεις στις ΗΠΑ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δύο από τις ισχυρότερες ομογενειακές οργανώσεις Ελλήνων και Εβραίων καλούν τις ΗΠΑ να λάβουν ξεκάθαρη στάση σχετικά με την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά και πρακτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την πρόκληση που αποτελεί για την ελληνική κυριαρχία ο πλους του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Oruc Reis», συνοδεία τουρκικών πολεμικών σκαφών.

Αυτή η κοινή επιστολή τους προς τον Μάικ Πομπέο, από το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσία (Hellenic American Leadership Council – HALC) και την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (American Jewish Committee – AJC), έρχεται λίγο πριν από την κρίσιμη, όπως όλοι εκτιμούν, συνάντηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια το απόγευμα της Παρασκευής 14 Αυγούστου στη Βιέννη.

Να καταστήσετε σαφές…

«Σας καλούμε να καταστήσετε σαφές ότι οι συνεχιζόμενες προκλήσεις στην ελληνική και κυπριακή κυριαρχία από την Τουρκία είναι απαράδεκτη για τις Ηνωμένες Πολιτείες και να καλέσετε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις προκλητικές δραστηριότητες του Oruc Reis, να τιμήσει το moratorium που είχε προηγουμένως συμφωνηθεί σε σχέση με δραστηριότητες έρευνας σε ύδατα στα οποία η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή την οποία υπογράφουν οι Ντέιβιντ Χάρις, εκ μέρους της AJC και ο Έντυ Ζεμενίδης, εκ μέρους του HALC.