Ένας ακόμη διαδηλωτής έχασε τη ζωή του στη Λευκορωσία όπου τις τελευταίες μέρες και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία ο Αλεξάντρ Λουκασένκο κέρδισε για έκτη συνεχόμενη φορά με ποσοστό 80%, οι δρόμοι στην πρωτεύουσα Μινσκ θυμίζουν πεδίο μάχης.

Η κοινωνία της Λευκορωσίας βράζει και το αποτέλεσμα των εκλογών που αμφισβητούν ήταν ένας από τους λόγους που εξηγούν την οργή που νιώθουν.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, που κυβερνά τη χώρα από τα 1994 συχνά χαρακτηρίζεται ως ο τελευταίος δικτάτορας στην Ευρώπη και δεν διστάζει να φυλακίζει τους πολιτικούς αντιπάλους του, ένας εκ των οποίων είναι ο σύζυγος της Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, της αντιπάλου του στις εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Κυραική η πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα δεν ήταν εφικτή με τον πρόεδρο να δηλώνει ότι ξένες δυνάμεις ήταν αυτές που το μπλόκαραν.

Χθες το βράδυ συνελήφθησαν 700 διαδηλωτές σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Από την Κυριακή μέχρι και σήμερα έχουν συλληφθεί σχεδόν 7.000 διαδηλωτές.

Υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές για ξυλοδαρμούς και κακομεταχείριση τους στα τμήματα όπου κρατούνται.

Εξάλλου ο δεύτερος νεκρός των διαδηλώσεων είναι ένας 25χρονος από την πόλη Γκόμελ, ο οποίος πέθανε στο νοσοκομείο. Είχε συλληφθεί την Κυριακή για συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν δακρυγόνα, βομβίδες κρότου λάμψης, κανόνια νερού, πλαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών, ενώ έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεων άγριων ξυλοδαρμών στο δρόμο.

Όλη αυτή η βία έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ο ΟΗΕ κάλεσε τις αρχές να απελευθερώσουν όσους έχουν συλληφθεί παράνομα, ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον της χώρας.