Με τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου να θερμαίνονται επικίνδυνα και λίγες ώρες πριν την έκτακτη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, το Βερολίνο πραγματοποιεί νέα παρέμβαση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, μετά από παρασκηνιακές επαφές, επικοινώνησε με τον Ερντογάν ο οποίος επανάλαβε τη ρητορική περί διαλόγου.

«Win-win» λύση θέλει ο Ερντογάν

Διπλωματικά «τσαλίμια» από τον Ερντογάν, με το Oruc Reis να μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, πιάνοντας το νήμα της δήλωσης Μητσοτάκη από το σκέλος του διαλόγου, επαναφέρει τη λογική του «kazan – kazan».

Επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σε μια γερμανική προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στα ελληνοτουρκικά, επιχειρώντας να εμφανιστεί ως ο πόλος που επιθυμεί διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση της νομιμότητας και του διαλόγου».

Κίνδυνος η τουρκική παραβατικότητα

Ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε σήμερα Πέμπτη στο Ισραήλ, όπου είχε επαφές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και με τον ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι, επαναβεβαιώνοντας την στήριξη στην Ελλάδα.

Συνάντηση κλειδί στη διπλωματική σκακιέρα της Αθήνας είναι η αυριανή συνάντηση Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

Ο υπουργός Εξωτερικών έχει προγραμματίσει σειρά τηλεφωνικών επαφών, μεταξύ των οποίων με τον Γάλλο ομόλογό του, τον εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλεια, Ζοζέ Μπορέλ, αλλά και τους Αμερικανούς γερουσιαστές Βαν Χόλεν και Μενέντεζ.

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Σε επαγρύπνηση οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδα για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, μετά την εκδήλωση της νέας τουρκικής πρόκλησης και την αποστολή του Oruc Reis, το οποίο κάνει βόλτες στην Ανατολική Μεσόγειο, μπαινοβγαίνοντας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το σκάφος πλέει μέσα την περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία με την παράνομη NAVTEX.