Η χώρα μας βρίσκεται πλέον μια ανάσα από τα 1.300 κρούσματα μέχρι και χθες και αυτό που ανησυχεί αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα τους ειδικούς, είναι το γεγονός ότι αρχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που φτάνουν στα νοσοκομεία για νοσηλεία αλλά και εκείνων που καταλήγουν διασωληνωμένοι στις μονάδες.

Απειλητικός επιστρέφει στη χώρα ο κοροναϊός μόλις 4 μήνες μετά τη λήξη της καραντίνας. Η επικράτηση της χαλάρωσης και του εφησυχασμού, αποτυπώνονται ξεκάθαρα στην έξαρση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, αποδεικνύοντας πως… το δεύτερο «κύμα» είναι πια εδώ.

Κανείς δεν θα μπορούσε να κρούσει πιο ηχηρά τον κώδωνα του κινδύνου από τους ίδιους τους αριθμούς. Είναι ενδεικτικό ότι, από τα περίπου 5.700 κρούσματα που μετράμε από την αρχή της πανδημίας, τα 1.292 καταγράφηκαν τις τελευταίες δέκα ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 2 στα 10 περιστατικά κοροναϊού στην Ελλάδα, μολύνθηκαν τον Αύγουστο.

Τους επιστήμονες προβληματίζει ιδιαίτερα η αύξηση των σοβαρών περιστατικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ την 1η Αυγούστου οι ασθενείς που βρίσκονταν στα νοσοκομεία αναφοράς ήταν 111, στις 10 του μήνα ανήλθαν σε 162. Υπερδιπλασιασμό παρουσιάζει και η αύξηση των διασωληνώσεων, από 12 σε 25. Κατά το ίδιο διάστημα, 7 ασθενείς κατέληξαν ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θανάτων σε 213.

Στην Κέρκυρα, ένας άνδρας 60 ετών παρουσίασε έντονα συμπτώματα και χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Μία νεαρή κοπέλα με ήπια συμπτώματα είναι το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα κοροναϊού στον Άγιο Νικόλαο. 9 επιπλέον κρούσματα καταγράφηκαν σε Λάρισα, Μαγνησία και Καρδίτσα, τα δύο από τα οποία θεωρούνται ορφανά.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, αφού σύμφωνα με το Νίκο Χαρδαλιά, είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο Φεβρουάριο που η Κεντρική Μακεδονία έχει περισσότερα κρούσματα από την Αττική.

Αναλυτικότερα, ο Αύγουστος ξεκίνησε με 110 κρούσματα, για δύο 24ωρα ο αριθμός μειώθηκε ελαφρώς για να επιστρέψουμε στις 4 Αυγούστου στα 121 με την πορεία να είναι από εκεί και πέρα ανοδική.

Στις 9 Αυγούστου καταγράφεται το αρνητικό ρεκόρ ακόμη και σε σχέση με την πρώτη περίοδο με 203 κρούσματα. Ενώ χθες Δευτέρα καταγράφηκαν άλλες 126 λοιμώξεις. Σημειώθηκε όμως και υπερδιπλασιασμός των διασωληνώσεων από 10 στις αρχές του μήνα σε 24.