Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με ανακοίνωσή της αναφέρεται στην τραγωδία στην Εύβοια διευκρινίζοντας ότι είχε εκδοθεί αναλυτικό Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, το οποίο επικαιροποιήθηκε την Πέμπτη, με λεπτομέρειες.

Το δελτίο τύπου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υπήρξε ειδική αναφορά για την κακοκαιρία που επρόκειτο να πλήξει την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της ΕΜΥ

Σε σχέση με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες η ΕΜΥ επισημαίνει τα εξής:

α. Την Τρίτη 4/8/2020 με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού προειδοποιούσε για έντονα καιρικά φαινόμενα που θα εκδηλωθούν σε πολλές περιοχές της χώρας από την Τετάρτη 5/8 έως και την Κυριακή 9/8.

Την Πέμπτη 6/8/2020 το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού επικαιροποιήθηκε με περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες. Για την περιοχή της Εύβοιας όπου τα ισχυρά φαινόμενα είχαν τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, ανέφερε συγκεκριμένα:

«Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από θυελλώδεις ανέμους, θα επηρεάσουν: Το ΣΑΒΒΑΤΟ (08-08-2020) την Θεσσαλία, τη Στερεά και την Εύβοια. Την ΚΥΡΙΑΚΗ (9-08-2020) τη Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες μέχρι και τις πρωινές ώρες».

β. Στα Έκτακτα Δελτία Επιδείνωσης Καιρού η ΕΜΥ ποτέ δεν αναφέρει ύψη υετού αναλυτικά ανά περιοχή διότι αυτό δεν είναι εφικτό, όπως είναι γνωστό σε όλη την μετεωρολογική επιστημονική κοινότητα.

Μ. Αναδρανιστάκης

Υποδιοικητής ΕΜΥ

Δ/ντης ερευνών Εθν. Αστεροσκοπείου: Είχαμε προβλέψει τα έντονα φαινόμενα

Υπενθυμίζεται ότι για την ένταση της φονικής κακοκαιρίας στην Εύβοια αλλά και για το αν υπήρχαν προγνώσεις για έντονα φαινόμενα στην περιοχή μίλησε την Κυριακή και ο διευθυντής ερευνών του εθνικού αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος.

Ο κ. Λαγούβάρδος τόνισε πως η ένταση της βροχής ήταν πολύ μεγάλη και εκτονώθηκε μέσα σε περίπου επτά ώρες.

«Αντίστοιχα νούμερα της βροχής είχαμε δει στη Μάνδρα, μιλάμε για ακραίες οι καταστάσεις» ανέφερε στον ANT1 ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου σχολιάζοντας και τις δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά περί λάθος προγνώσεων από τους επιστήμονες.

«Τα 63 χιλιοστά βροχής που ακούστηκαν ήταν ένα αυθαίρετο νούμερο. ΄Υπάρχουν προγνώσεις από αρκετούς φορείς και αρκετά μοντέλα. Πολλά από αυτά έδειξαν μεγάλα ύψη βροχής σε αυτή την περιοχή. Επίσης οι προγνώσεις έδειχναν σίγουρα πως θα έχουμε ένα πολύ έντονο φαινόμενο. Αυτό σημαίνει πως από την πλευρά την επιστημονική ήμασταν προετοιμασμένοι για έντονα φαινόμενα» είπε ο κ. Λαγούβαρδος και συνέχισε:

«Στην Μάνδρα δεν είχαμε προβλέψει το φαινόμενο. Στη Χαλκιδική πέρσι είχε προβλεφθεί. Εμείς είχαμε προβλέψεις για έντονα φαινόμενα. Από εκεί και πέρα μην μένουμε με τα νούμερα, υπάρχει η πραγματικότητα. Υπάρχουν μετρήσεις και διαδικασίες ώστε να τις μεταδώσουμε στους πολίτες και να προφυλαχθούν».