Για τους χριστιανούς της Τουρκίας, η απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την ήδη περιθωριοποιημένη κοινότητά τους, αναφέρει δημοσίευμα του Politico.

Η απόφαση τον περασμένο μήνα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αλλαγή του καθεστώτος του μεγαλύτερου για σχεδόν μία χιλιετία ναού της χριστιανοσύνης δεν εξέπληξε τους Χριστιανούς της Τουρκίας, όπως αναφέρει το άρθρο. «Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν είναι κάτι νέο. Το έθεταν συχνά αξιωματούχοι καθώς και δημοσιεύματα εφημερίδων, αλλά στο τέλος πάντα ξεθώριαζε», είπε στο Politico o ιδιοκτήτης της ελληνόφωνης εφημερίδας «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης, Μηνάς Βασιλειάδης.

Ωστόσο, στις αρχές Ιουλίου όλα άλλαξαν με την ετυμηγορία του τουρκικού δικαστηρίου, που άνοιξε τον δρόμο για να υλοποιήσει ο Ταγίπ Ερντογάν την απόφασή του, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή .

Οι Χριστιανοί της Τουρκίας, ωστόσο, τηρούν άκρως επιφυλακτική στάση και ελάχιστοι τολμούν να μιλήσουν ανοικτά.

Ο Αρμένιος Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης είχε υποστηρίξει, π.χ., τον Ιούνιο την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως χώρου λατρείας, προτείνοντας να παραχωρηθεί ειδικός χώρος και στους Χριστιανούς, ενώ και ο κ. Βασιλειάδης επέλεξε προσεκτικά τα λόγια του:

«Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Τούρκων στηρίζει αυτή την απόφαση κάνει τους Χριστιανούς που ζουν στην Κωνσταντινούπολη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτά που λένε, για να μην παρεξηγηθούν», είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από