Σε συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ προχώρησαν Ελλάδα και Αίγυπτος. Η συμφωνία, σε αντίθεση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, είναι υπογεγραμμένη με βάση το διεθνές δίκαιο και με μια αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο διευθυντής της Εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», Γιώργος Μαντέλας, ανέφερε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο να «πατάει» πάνω στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, έτσι ώστε να το ακυρώνει.

«Σε μια διαπραγμάτευση και δίνεις και παίρνεις. Έδωσε (η Ελλάδα) το ανατολικό σημείο, παίρνει όμως αυτή την ΑΟΖ και με αυτή θα πορευτεί από εδώ και στο εξής».

Η Ελλάδα ενισχύεται

Ο διευθυντής της Εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» τόνισε ότι η Ελλάδα με αυτή τη συμφωνία ενισχύει τα διπλωματικά της χαρτιά και θα έχει περισσότερες διαπραγματευτικές ικανότητες είτε σε ενδεχόμενες επαφές με την Τουρκία, είτε σε πιθανή προσφυγή στη Χάγη.

«Σε μια διαπραγμάτευση που εξελίσσεται, αυτό που φροντίζεις είναι να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα στα χέρια σου. Στην παρούσα συγκυρία αυτό που ενδιαφέρει είναι να πάμε στον διάλογο έχοντας περισσότερα χαρτιά από την Τουρκία».