Για την μελέτη-σοκ του ΑΠΘ που προβλέπει αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού στα τέλη Αυγούστου, εάν δεν τηρηθούν αυστηρά μέτρα προστασίας, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Με βάση τις προβλέψεις της έρευνας του ΑΠΘ, εάν δεν εφαρμοστούν αυστηροί περιορισμοί, η αύξηση των κρουσμάτων θα αγγίξει τα 80 νέα κρούσματα την ημέρα την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Στην περίπτωση αυτή, στις 30 Σεπτεμβρίου ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων αναμένεται να διαμορφωθεί  σε περίπου 11.500.

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε τα υπολογιστικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, και τόνισε την σημαντική προβλεπτική ικανότητά της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Κατά την εκτίμησή του, για να προλάβουμε την περαιτέρω έξαρση του ιού στην Ελλάδα «είχαμε χρόνο μέχρι χθες»… Όπως εξήγησε, πρέπει τα μέτρα να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα και αυτό εναπόκειται στον κάθε έναν από εμάς. «Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο» είπε χαρακτηριστικά.

Θα προτιμούσε πάντως τα μέτρα να είχαν ληφθεί τρεις εβδομάδες νωρίτερα και εξήγησε για ποιους λόγους.

Ενώ σημείωσε πως θα ήταν προτιμότερο τα σχολεία να ξεκινήσουν μετά την 7η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.