Οκτώ Ινδοί και oκτώ  Φιλιππινέζοι ναυτικοί του δεξαμενόπλοιου Merbabu, σημαίας Μάλτας, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του Πειραιά, βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19.

Το δεξαμενόπλοιο με 25 άτομα πλήρωμα είχε αναχωρήσει τελευταία φορά από την Τουρκία χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο τελικός προορισμός του.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κοροναϊού, ανέβηκε στο δεξαμενόπλοιο και πραγματοποίησε τεστ, τα οποία και βγήκαν θετικά σε Covid-19.

Σε ξενοδοχείο καραντίνας όλο το πλήρωμα

Ολο το πλήρωμα παραμένει σε καραντίνα μέσα στο δεξαμενόπλοιο μέχρι νεοτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, και τα 25 μέλη του πληρώματος θα βγούνε στη στεριά, οι υγιείς θα μπούνε σε καραντίνα σε ξενοδοχείο και οι υπόλοιποι θα νοσηλευθούν προκειμένου να βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Όλο το πλοίο θα απολυμανθεί και θα ανέβει σε αυτό καινούργιο πλήρωμα.  Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο ανήκει σε ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία.

Για όσους τονίζουν ότι η κατάσταση εγκλωβισμού πάνω σε ένα πλοίο είναι αγχωτική οι ειδικοί απαντούν:

«Για τους ναυτικούς των οποίων η διάρκεια της σύμβασής τους είναι από τέσσερις έως επτά μήνες δεν είναι πρόβλημα να παραμείνουν στο πλοίο παραπάνω χρόνο, καθώς κατά τη μετακίνησή τους προς τα σπίτια τους μπορεί να προσβληθούν ή να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία άλλων» και προσθέτουν:

«Δεν χρειάζεται πανικός αλλά πρέπει να διασφαλίζουμε ότι τα πληρώματα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα και αυστηρά μέτρα προστασίας ώστε να μην επιτρέψουν την εμφάνιση κρουσμάτων».

Οι γενικού περιεχομένου οδηγίες για την προστασία από τον κοροναϊό πάνω στα πλοία είναι οι εξής:

– Όσοι ανεβαίνουν  στο πλοίου για επαγγελματικούς λόγους-επιθεωρητές-πιλότοι κα- θα πρέπει να παραμένουν  όσο χρειάζεται και ούτε λεπτό παραπάνω.

– Τα μέλη πληρώματος  να τηρούν απόσταση ασφαλείας κατά τη διάρκεια συναντήσεων με επισκέπτες και να επισημαίνουν σε αυτούς ότι πρέπει να προσέχουν.

– Τα πλοία πρέπει να εφοδιάζονται με γάντια μίας χρήσης για όλους τους επισκέπτες αλλά και το πλήρωμα. Οι επισκέπτες θα πρέπει να τα φοράνε καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στο πλοίο και να τα βγάζουν μετά την αποβίβασή τους.

– Τα πλοία πρέπει να έχουν ειδικούς μετρητές θερμοκρασίας σώματος προκειμένου να εντοπίζουν ποιοι έχουν πυρετό και είναι ύποπτοι

–  Δίνεται έγκριση στους πλοιάρχους για αύξηση της τροφοδοσίας του πλοίου ώστε να υπάρχουν αποθέματα.