Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει τη φονική της προέλαση στην αμερικανική ήπειρο, με περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια κρούσματα πλέον στη Λατινική Αμερική και άλλα τόσα στις ΗΠΑ, όπου καταγράφονται κατά μέσο όρο κάθε ώρα 4.600 νέα κρούσματα – μόνο ένας Τραμπ θα δήλωνε πως «νιώθει άνετα» με την προοπτική να επιστρέψουν ο γιος και τα εγγόνια του στο σχολείο.

Ανησυχητικά σημάδια αναζωπύρωσης του ιού ωστόσο εντοπίζονται παράλληλα στην Ασία και στην Ευρώπη – ιδιαίτερα στην Ισπανία, το Βέλγιο και τις βαλκανικές χώρες. Το σύνολο των κρουσμάτων παγκοσμίως έχει ξεπεράσει τα 15,5 εκατομμύρια, ο απολογισμός των νεκρών πλησιάζει τις 650.000. Τι μπορεί να κάνει κάποιος ώστε να παραμείνει ασφαλής; Το Politico απευθύνθηκε σε πέντε κορυφαίους επιδημιολόγους της Ευρώπης, δεν τους ζήτησε όμως συμβουλές – αλλά τι κάνουν οι ίδιοι.

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ. H Εβα Σερνχάμερ, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, επιμένει σε ένα αυστηρό πρόγραμμα. Δεν δέχεται επισκέπτες στο σπίτι, περιορίζει τις μη απαραίτητες δραστηριότητες εκτός σπιτιού «πρωτίστως στα σπορ, τρέξιμο, περπάτημα, κολύμβηση». Αποφεύγει τους κλειστούς δημόσιους χώρους, το ίδιο και τις δημόσιες συγκοινωνίες, και δεν σκοπεύει να ταξιδέψει αεροπορικώς κάπου αυτό το καλοκαίρι.

ΜΑΣΚΑ ΠΑΝΤΟΥ. «Οχι» στα αεροπορικά ταξίδια για το άμεσο μέλλον λέει και ο Φερνάντο Ροντρίγκεθ Αρταλέχο, διευθυντής του Διδακτορικού Προγράμματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Universidad Autonoma της Μαδρίτης: όχι διότι θεωρεί τις ίδιες τις πτήσεις μη ασφαλείς αλλά γιατί εκτιμά πως «η κατάσταση δεν είναι σταθερή», και δεν θα ήθελε να βρεθεί αποκλεισμένος στον προορισμό του. Κατά τα λοιπά, ωστόσο, μετά την υποχώρηση του μεγάλου κύματος κορωνοϊού που έπληξε τη Μαδρίτη, η ζωή του επέστρεψε σε μεγάλο βαθμό στην κανονικότητα, με δύο σημαντικούς περιορισμούς: «Φοράω μάσκα, και πλένω τα χέρια μου πολύ συχνά. Βασικά, παντού».

ΠΛΥΣΙΜΟ ΧΕΡΙΩΝ. To πλύσιμο των χεριών είναι το νούμερο ένα μέτρο προστασίας και για τη συμπατριώτισσά του Μαρίνα Πογιάν, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας στο ερευνητικό ινστιτούτο Carlos III της Μαδρίτης – μία από τους δεκάδες χιλιάδες Ισπανούς που μολύνθηκαν, και ανέρρωσαν, από τον ιό. Η Πογιάν δέχεται εκ νέου επισκέψεις στο σπίτι, αλλά αυστηρά ολιγομελείς. Οταν συναντιέται με φίλους, κάθονται έξω. Στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, όλοι προσπαθούν να διατηρήσουν τις αποστάσεις, κι ας μην αρέσουν σε κανέναν οι χαιρετισμοί με τον αγκώνα.

ΟΧΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΦΑΓΗΤΟ. Μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στη Μάλτα, η Σαρμέν Γκάουτσι, επικεφαλής Δημόσιας Υγείας, προσπαθεί να μένει στον κήπο ή τη βεράντα κάθε φορά που επισκέπτεται τους γονείς ή τα πεθερικά της: αν πρέπει να μπουν μέσα, φοράνε όλοι μάσκα. «Αρχικά, δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν πως η δική μου μάσκα προστατεύει εκείνους και η δική τους εμένα» λέει. Για φαγητό βγήκε για πρώτη φορά στις αρχές Ιουλίου – στα έξω τραπέζια, φυσικά, και με προσοχή να μη μοιράζονται το ίδιο φαγητό οι συνδαιτυμόνες.

ΚΑΜΙΑ ΧΕΙΡΑΨΙΑ. Μόνο μία φορά έχει πάει από την πλευρά της σε εστιατόριο τελευταία η Ερικα Βλίγκε, η επικεφαλής επιδημιολόγος του Βελγίου: «Ενιωσα λίγο άβολα» λέει. Στην πραγματικότητα, ο ελεύθερος χρόνος της είναι ελάχιστος και σε αυτόν αποφεύγει κάθε μέρος όπου μπορεί να μαζευτεί πολύς κόσμος. Ονειρεύεται την ημέρα που θα μπορέσει να αγκαλιάσει ξανά τους φίλους της, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς, και για αγκαλιές και για χειραψίες: «Πολύς κόσμος ανταλλάσσει ξανά χειραψίες. Επ’ ουδενί θα το συνέστηνα» λέει.