Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό συνεχίζει να αυξάνεται στη Λιβύη και είναι εξαιρετικά δύσκολη η αποτροπή της μετάδοσης του στην κοινότητα στην εμπόλεμη χώρα, αναγνώρισε χθες Τρίτη το υπουργείο Υγείας της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

«Γίνεται ολοένα πιο δύσκολος ο εντοπισμός των ύποπτων κρουσμάτων, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξάνεται», σημείωσε το υπουργείο. «Επαναλαμβάνουμε ότι οι πάντες πρέπει να επιδεικνύουν προσοχή και να τηρούν τα βασικά προληπτικά μέτρα» ατομικής προστασίας, πρόσθεσε.

Θύμισε τις συστάσεις του: να τηρείται η λεγόμενη κοινωνική απόσταση, να γίνεται χρήση μασκών από τους πολίτες, ότι πρέπει όλοι να πλένουν συχνά τα χέρια τους.

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών κατέγραψε χθες 190 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων αφότου εντοπίστηκε το πρώτο, τον Μάρτιο.

Το Κέντρο διευκρίνισε ότι συνολικά, έχουν καταγραφεί ως τώρα 3.017 μολύνσεις και 67 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19. Στον αντίποδα, 579 άνθρωποι έχουν αποθεραπευθεί.

Ωστόσο, οι επίσημες ανακοινώσεις δεν θεωρείται πως αντανακλούν την πραγματική κατάσταση στη χώρα, όπου επικρατεί χαοτική κατάσταση από το 2011.

Είναι μάλλον ενδεικτικό το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας της Μάλτας ανακοίνωσε πως 65 μετανάστες από τους συνολικά 94 που διασώθηκαν προχθές Δευτέρα στη Μεσόγειο, μετά την αναχώρησή τους με βάρκα από τη Λιβύη, διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ