Με την ολοφάνερη αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα μας – ειδικά στα αστικά κέντρα – τις τελευταίες εβδομάδες, επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για καθολική χρήση της μάσκας σε δημόσιους χώρους.

Το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται στο «τραπέζι» του κυβερνητικού επιτελείου και της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Ήδη, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ, ενώ, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, εξετάζεται να επιβληθεί ξανά η χρήση μάσκα σε εκκλησίες, εμπορικά κέντρα και άλλους κλειστούς χώρους. Η πλειοψηφία των επιστημόνων φαίνεται ότι συναινεί στην καθολική επιβολή της μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Ενδεικτική της ανησυχίας της κυβέρνησης είναι η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκης στα social media, όπου αναφέρεται ότι ο κίνδυνος της πανδημίας «είναι ακόμα εδώ», επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τα βασικά μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούν οι πολίτες.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, η αναστολή των πανηγυριών θα παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Εξάλλου, τη Δευτέρα δημοσιεύτηκε και νέο ΦΕΚ για την τήρηση των αποστάσεων σε υπαίθριες και κυριακάτικες αγορές, και εμποροπανήγυρεις.

Πάντως, εκτός πλάνου παραμένει ένα δεύτερο lockdown σε όλη τη χώρα.

Σύψας: Κίνδυνος υπερμετάδοσης από τα «κρυφά» πανηγύρια

«Επειδή είμαι κι εγώ στην επαρχία πληροφορήθηκα από φίλους μου ότι γίνονται τα κρυφά πανηγύρια, δεν υπάρχει κάποια αφίσα ή κάποια επίσημη πρόσκληση. Είναι από στόμα σε στόμα, μαζεύονται σε κάποιο κατάστημα συνήθως ταβέρνα ή κάτι άλλο και ξαφνικά εμφανίζονται οργανοπαίκτες και στήνεται το γλέντι και το πανηγύρι. Φοβάμαι ότι παρόλο που φαίνεται λίγο αστεία αυτή η ιστορία είναι ένα φαινόμενο συνωστισμού και υπάρχει ο κίνδυνος της υπερμετάδοσης. Αρκεί ένα πανηγύρι στο οποίο θα μαζευτούν εκατοντάδες ή χιλιάδες άτομα για να έχουμε μετά από 10-15 ημέρες 100 ή 200 κρούσματα πράγμα το οποίο θα φέρει σε μεγάλο κίνδυνο την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας», είπε ο Νίκος Σύψας στον Αlpha.

Στη συνέχεια ο κ. Σύψας πρόσθεσε: «Εδώ έχουμε ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι. Πέρυσι είχαμε και πανηγύρια, είχαμε και αγκαλιές και φιλιά. Φέτος δεν θα τα έχουμε. Δεν τα έχουμε όχι μόνο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά κυρίως για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Αν ερχόμαστε από αστικά κέντρα στα οποία ο ιός κυκλοφορεί και πηγαίνουμε σε χωριό που δεν υπάρχει κανένα κρούσμα πρέπει να μένουμε μακριά και από τους ηλικιωμένους και από τις ευπαθείς ομάδες. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για να μην μεταφέρουμε την επιδημία σε χώρους και σε χωριά που μέχρι στιγμής δεν έχουνε κανένα κρούσμα».

Γώγος: Πρέπει να γίνουν υποχρεωτικές οι μάσκες στους κλειστούς χώρους

Για τα νέα κρούσματα και τη χρήση μάσκας μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Υπάρχει μια ανησυχία στους ειδικούς, αλλά δεν βρίσκονται σε κατάσταση πανικού με τα νέα κρούσματα, όπως είπε ο κ. Γώγος. Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς οι συνωστισμοί και τα «ορφανά» κρούσματα αυτή τη στιγμή, εξήγησε.

Οι διάφανες μάσκες που καλύπτουν το σαγόνι δεν προσφέρουν προστασία, επεσήμανε και προσέθεσε ότι μόνο οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να προστατεύσουν από τον ιό.

Ο καθηγητής τόνισε, δε, ότι ενδέχεται η χρήση μάσκας να γίνει υποχρεωτική και σε άλλους κλειστούς χώρους και θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικές για να μην υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Με αυτόν τον τρόπο και οι επαγγελματίες τουρισμού θα μπορούν να ελέγχουν τους πελάτες τους και να τηρούνται τα μέτρα.

Ο κ. Γώγος, είπε ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση με την αυξητική τάση των κρουσμάτων θα υπάρξει εισήγηση της επιτροπής για υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Η αναστολή των πανηγυριών ήταν το πρώτο βήμα. Αν δυσκολέψουν κι άλλο τα πράγματα η επιτροπή μπορεί να εισηγηθεί περαιτέρω μέτρα, σημείωσε.

Μαγιορκίνης στο MEGA: «Μονόδρομος» η χρήση μάσκας

Με την άποψη του κ. Γώγου, συγκλίνει και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ.

«Η λύση που έχουμε σε μεγάλα αστικά κέντρα είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού και συνωστισμού. Νομίζω ότι είναι γενικώς αποδεκτό ότι η χρήση της μάσκας είναι μονόδρομος».

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη σε κλειστούς χώρους στους οποίους ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο, όπως εμπορικά μαγαζιά, και πρόβλεψε ότι θα έχουμε εφαρμογή του μέτρου υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους χώρους αυτούς.

«Για όλους τους κλειστούς χώρους, δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Για μεγάλες επιχειρήσεις, νομίζω ότι πρέπει να εφαρμοστεί οπωσδήποτε».

Όσον αφορά τους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων, ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής ανέφερε ότι και εκεί θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα.

«Η σύσταση της επιτροπής είναι σταθερή. Το κατά πόσο θα χρειαστεί να κλιμακωθεί η επιτήρηση θα εξαρτηθεί από το πόσα κρούσματα μπαίνουν στα νοσοκομεία».

35 κρούσματα τη Δευτέρα – Συναγερμός για τα 17 κρούσματα στην Αττική

Σε 35 ανέρχονται τα κρούσματα κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, εκ των οποίων τα εννιά είναι εισαγόμενα. Παράλληλα, δεν έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος.

Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά στα νέα κρούσματα εντοπίζονται:

– τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– δεκαεπτά (17) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής

– δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης

– δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας

– δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας