«Η Ελλάδα είναι μια χώρα λευκών, μπορεί να γίνει δύσκολη η ζωή κάποιου με το χρώμα του δικού μου δέρματος. Πηγαίνεις σε πολλές γειτονιές και αντιμετωπίζεις αρκετή αρνητικότητα, ρατσισμό. Οι γονείς μου έκαναν τρομερή δουλειά, πάλευαν για εμάς σε καθημερινή βάση. Μας παρείχαν όσα χρειαζόμασταν σαν οικογένεια ακόμη κι αν έπρεπε να πουλήσουν πράγματα στους δρόμους. Η φτώχεια μπορεί να σε ωθήσει στα όριά σου. Δεν είναι διασκεδαστικά, όμως στο τέλος της ημέρας πρέπει να το αποδεχθείς και αυτό κάναμε ως οικογένεια. Είχαμε ο ένας τον άλλο, κάναμε αυτό που έπρεπε.

Εγώ γεννήθηκα στην Ελλάδα, δεν έχω πάει ποτέ στη Νιγηρία, πήγα σε ελληνικό σχολείο με τους φίλους μου, η Ελλάδα είναι όσα γνωρίζω. Δεν βγήκα ποτέ από εκείνη μέχρι τα 18 μου».

Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Αυτά είπε ο «δικός μας» Γιάννης σε συνέντευξη που έδωσε στις ΗΠΑ. Είπε δηλαδή τα αυτονόητα, αυτά που ο καθένας μας βλέπει στην Ελλάδα.

Ο κάθε άνθρωπος που έχει δημοκρατικές ευαισθησίες και δεν έχει παρωπίδες γνωρίζει ότι υπάρχει ρατσισμός στην Ελλάδα. Όχι σε επίπεδα άλλων χωρών, είναι προφανές, αλλά σίγουρα δεν περιποιούν τιμή για την πατρίδα μας πολλά περιστατικά των τελευταίων ετών.

Μια ματιά να ρίξει κανείς στο διαδίκτυο και να διαβάσει τα σχόλια που γράφτηκαν για τις δηλώσεις Αντετοκούνμπο, θα καταλάβει για το είδος του ρατσισμού που αναφέρουμε.

«Αμα δε σ’ αρέσει να πας στη σκατότρυπα τη Νιγηρία». «Δεν είσαι Ελληνας εσύ και δε θα γίνεις ποτέ».

«Είσαι παράνομος, ξεκουμπίσου». «Ελληνας γεννιέσαι δε γίνεσαι», και άλλα πολλά… κοσμητικά επίθετα για έναν άνθρωπο που έχει τιμήσει την Ελλάδα όσο λίγοι σ’ αυτόν τον τόπο.

Για τον καλύτερο πρεσβευτή που είχε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Και που δεν έχει σημασία αν έχει καταγωγή από τη Νιγηρία, αν είναι μαύρος, λευκός ή κίτρινος, αν ήταν παράνομος και πούλαγε στυλό για να φάει ένα κομμάτι ψωμί.

Ναι, για ακόμη μια φορά ο Γιάννης «ξέσκισε» τους ρατσιστές. Τους (ξανα)πετσόκοψε, τους ξεγύμνωσε και το απολαμβάνω.

Θέλουμε ανθρώπους σαν τον Αντετοκούνμπο και την οικογένειά του περισσότερο από τα ακροδεξιά περιττώματα που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο διαδίκτυο και ρίχνουν τη χολή τους.

Αυτούς δεν τους χρειάζεται η πατρίδα μας.

Δεν έχει ανάγκη από τους Χρυσαυγίτες, ως πολιτικό κόμμα και ως νοοτροπία. Ολους αυτούς που ψήφιζαν τόσα χρόνια την εγκληματική οργάνωση και όλους αυτούς που επικροτούσαν τα Τάγματα Εφόδου που έδερναν μετανάστες στο δρόμο.

Δεν χρειαζόμαστε τους «κρυφοακροδεξιούς», τους «κρυφοφασίστες» που το παίζουν δημοκράτες αλλά είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να βγάλει η κοινωνία.

Και δε μιλάμε για τους πατριώτες. Για εκείνους που αγαπούν τη χώρα τους, που ανησυχούν για το μέλλον, που θέλουν μια καλύτερη κοινωνία για τα παιδιά τους.

Μιλάμε για όλους εκείνους που δεν αντέχουν τη διαφορετικότητα, που γεννήθηκαν για να μισούν.

Που θεωρούν εαυτούς ανώτερους, που ξέρουν μόνο να προσβάλουν, να πονάνε τους συνανθρώπους τους με λόγια ή πράξεις.

Μιλάμε για όλους τους αποτυχημένους που δεν έχουν συναίσθηση της κατάστασής τους.

Αλλά και για όλους εκείνους που αγνοούν την ιστορία της Ελλάδας, που δεν ξέρουν ότι είναι μια χώρα μεταναστών, που αν υπάρχει τώρα είναι γιατί χιλιάδες «Αντετοκούνμπο» πήγαν και δούλεψαν και πρόκοψαν στο εξωτερικό.

Πολλοί νόμιμοι, πολλοί παράνομοι, όμως, δεν έχει καμιά σημασία.

Παράνομη και λάθρο είναι η πείνα, η αναξιοπρέπεια γιατί δεν βγαίνουν τα προς το ζην.

Λάθρο είναι ο φόβος στα μάτια του κάθε μικρού Γιάννη που δεν ήξερε τι του ξημερώνει σε μια χώρα που δεν αποδέχεται ότι έχει πρόβλημα ρατσιστικό.

Να τελειώνουμε μια και καλή. Οι Αντετοκούνμπο με μπροστάρη τον Γιάννη έχουν τιμήσει την Ελλάδα όσο εκατομμύρια άλλοι.

Εχουν σηκώσει τη γαλανόλευκη σημαία με τα καθαρά χέρια τους, όσο λίγοι «Ελληνάρες».

Εχουν τραγουδήσει τον Εθνικό Υμνο με τέτοιο σεβασμό όσο λίγοι πατριώτες της οκάς.

Κι έχουν δικαίωμα να μιλάνε, να κρίνουν, να κατακρίνουν και να προσπαθούν να φτιάξουν μια καλύτερη Ελλάδα για τα δικά τους παιδιά και για τα παιδιά όλων μας.

Οι χολερικοί φασίστες και ρατσιστές ας μείνουν στο κλουβί της αυταρέσκειάς τους. Ας μείνουν απομονωμένοι γιατί πάντα θα βγαίνει ένας Γιάννης, μαύρος, κίτρινος, κόκκινος ή λευκός και θα τους πετσοκόβει.

Respect στον Γιάννη. Γιατί δεν γεννήθηκε Ελληνας αλλά είναι περισσότερο Ελληνας από πολλούς…