Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες σε δεκάδες ναούς της Ελλάδας, την ώρα που στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ξεκινούσε η μουσουλμανική προσευχή, σφραγίζοντας τη μετατροπή της σε τζαμί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, θα τελέσει την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στην Μητρόπολη Αθηνών. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «την Παρασκευή και ώρα 20:00, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα παραστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών».

Πένθιμες καμπάνες και μεσίστιες σημαίες

Πένθιμα χτύπησαν για μισή ώρα από τις 12 το μεσημέρι οι καμπάνες των Ιερών Ναών της Θεσσαλονίκης και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες ενώ ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης  Άνθιμος καλεί τους πιστούς σε πανστρατιά προσευχής.

Πένθιμα ήχησαν οι καμπάνες στον Ι.Ν του Θεού της Σοφίας. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το απόγευμα, στις 19.00, θα ψαλεί ο Ακάθιστος ύμνος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ενώ ο Μητροπολίτης, Άνθιμος, καλεί σε πανστρατιά προσευχής.

Πένθιμη κωδωνοκρουσία σε Εκκλησίες σε αρκετές περιοχές

Πένθιμα χτύπησαν από το πρωί οι καμπάνες σε εκκλησίες της Πάτρας σε ένδειξη θλίψης για την Αγία Σοφία.

Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που αποφάσισε η Ιερά Μητρόπολη Πατρών για να αναδείξει την αντίθεσή της, στη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί. Μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα tempo24 ο Μητροπολίτης Πατρών, κ. Χρυσόστομος σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «ανοσιούργημα» της Τουρκίας.

Πλήθος πιστών συμμετείχε εξάλλου στην Ιερά Παράκληση που τελέστηκε στον Άγιο Ανδρέα στις 12 το μεσημέρι. Οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον Ακάθιστο Ύμνο και τον Εθνικό Ύμνο.

Πένθιμα ήχησαν οι καμπάνες των εκκλησιών όλης της Κρήτης στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, σε ένδειξη θλίψης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Την απόφαση αυτή έλαβε έπειτα από συνεδρίαση της η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης.

Στον ίδιο ρυθμό χτύπησαν οι καμπάνες και σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, από το Καστελόριζο μέχρι την Αστυπάλαια, για να εκφραστεί η θλίψη και η πικρία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Με απόφαση των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν πένθιμα για δέκα λεπτά, ενώ παράλληλα τελέστηκε παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο «ως έκφραση της έντονης προσευχητικής αγωνίας υπέρ των ιερών και των οσίων του Γένους μας και ως δέηση για τη Μητέρα Εκκλησία και τον Πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο για την προσβλητική και απαράδεκτη αυτή απόφαση».

Ιερά Αγρυπνία θα τελέσει την Παρασκευή, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Hρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η Αγρυπνία θα τελεστεί από τις 8.30 μ.μ. της Παρασκευής έως τις 00:30π.μ, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας. Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε αρκετούς ακόμα ναούς της χώρας.

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες και στην  Κύπρο

Με οδηγίες του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, και στην Κύπρο, οι καμπάνες χτύπησαν πένθιμα για την Αγία Σοφία. Σε όλους τους Ναούς της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειες στις 12 το μεσημέρι και επί διάστημα πέντε λεπτών, οι καμπάνες έστειλαν μήνυμα διαμαρτυρίας στην «αυθαίρετη, απαράδεκτη, και εγκληματική μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τους Τούρκους», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.