Τα όσα συνέβησαν τις τραγικές ώρες της θανατηφόρας πυρκαγιάς στο Μάτι, πριν από δύο ακριβώς χρόνια, αλλά και το παρασκήνιο που ακολούθησε για τη συγκάλυψη των πραγματικών πολιτικών και υπηρεσιακών ευθυνών αποτελoύν πλέον αντικείμενο διεθνούς ενδιαφέροντος.

Το γαλλικό ειδησεογραφικό  δίκτυο France 24, αναφέρεται στη συνομιλία μεταξύ του αξιωματικού της Πυροσβεστικής που διερευνά την υπόθεση Δημήτρη Λιότσιου και του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο, που αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «Καθημερινή».

Το France 24, σημειώνει ότι «ο πρωθυπουργος Κυριάκος Μητσοτάκης  χαρακτήρισε τα στοιχεία ‘ανατριχιαστικά’» καθώς και στο γεγονός ότι «η υπουργός αστυνομίας (sic) κατά την περίοδο της καταγγελλόμενης συγκάλυψης, Όλγα Γεροβασίλη, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη με την υπόθεση».

Επίσης αναφερόμενο στους χειρισμούς των αρμόδιων υπηρεσιών το γαλλικό δίκτυο France24 σημειώνει πως «οι αστυνομικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες έδωσαν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το τι πήγε λάθος».

Με την ελληνική επικαιρότητα και συγκεκριμένα με το κυρίαρχο θέμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, την παραπομπή του πρώην υφυπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, ασχολούνται οι New York Times.

Συγκεκριμένα με τον τίτλο «Έλληνας πρώην υπουργός κατηγορείται για φαρμακευτική έρευνα», οι Νew York Times βασιζόμενοι σε πληροφορίες του Associated Press, αναφέρουν ότι «Το 2018, όταν η αριστερή κυβέρνηση, στην οποία υπηρετούσε ο Παπαγγελόπουλος, ήταν στην εξουσία, το κοινοβούλιο διέταξε την έρευνα εις βάρος 10 υψηλόβαθμων στελεχών της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην συντηρητικού πρωθυπουργού και του νυν Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος».

Η αναφορά των New York Times συνεχίζει με το ότι «Η έρευνα που ακολούθησε βρήκε ανεπαρκή στοιχεία για να υποστηρίξει το κατηγορητήριο τους» και κλείνει αναφέροντας πως και οι 10 αξιωματούχοι αρνούνται τις κατηγορίες και πως «κατηγορούν το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ότι προσπάθησε να τους στιγματίσει και να παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης».