Παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά σε υψηλούς τόνους έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, καλώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή να ενημερώσει τον ελληνικό λαό.

«Θα ζητήσω κύριε Πρόεδρε να έρθει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία. Για το μείζον ζήτημα της ελληνοτουρκικής κρίσης. Δεν μπορεί να κρύβεται. Να ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Στο ύψος των περιστάσεων. Να μας πει ποιο είναι το σχέδιο της χώρας ώστε να αποτραπεί η παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δεν είναι η πρώτη φορά που Αγκυρα στέλνει ερευνητικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Έστειλε και το 2018, τον Οκτώβρη. Άλλα η χώρα είχε σχέδιο αντιμετώπισης. Οι ένοπλες δυνάμεις κινήθηκαν έγκαιρα. Και οι έρευνες απετράπησαν. Προστατεύσαμε ως οφείλαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θεωρώ αυτονόητο ότι το ίδιο σχέδιο υπάρχει και σήμερα. Και περιμένουμε ο κος Μητσοτάκης να το θέσει σε εφαρμογή. Και να ενημερώσει για αυτό την εθνική αντιπροσωπεία», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Καλώ λοιπόν τη κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, έστω και την ύστατη στιγμή να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και σήμερα να πράξει τα δέοντα. Να ενημερώσει τη Βουλή. Να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ. Και να ζητήσει έκτακτη σύγκληση εκ νέου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστούν έστω και εκ των υστέρων κυρώσεις στην Τουρκία για τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη προκλητική συμπεριφορά παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Διότι δεν απειλούν να παραβιάσουν την ελληνική αλλά την ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική για το γεγονός ότι εν μέσω αυτής της κρίσης με την Τουρκία «στήνεται κάλπη» στη Βουλή για να «δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους»: «Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση για τη παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου, σα να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη. Σα να μη συμβαίνει τίποτα. Σα να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη της θερινής ραστώνης του Ιούλη. Κι όμως δεν είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη. Από χθες έχει βγει στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο όλος ο τουρκικός στόλος. 45 και πλέον πολεμικά πλοία βρίσκονται Νότια της Ρόδου. Για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά σε έρευνες του Τουρκικού ερευνητικού Ούρους Ρέις, που έχουν προαναγγελθεί σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και όχι σε αμφισβητούμενα νερά. Και εσείς εδώ κάνετε σαν να μη συμβαίνει τίποτα για να συνεχίσετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας. Να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Και να διχάσετε τον ελληνικό λαό».

«Δεν μπορεί η χώρα να στέκεται στωικά, αμήχανα, άβουλα. Απαιτείται σχέδιο και όχι πυροτεχνήματα, όχι καουμποϊλίκια στο twitter», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε.

Χρειάζεται άμεση δράση και όχι αργά αντανακλαστικά, κινητοποίηση όλων των συμμαχιών μας και όχι παρακάλια. Μα πάνω από όλα απαιτείται ενότητα όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων, είπε και πρόσθεσε ότι την ενότητα τη διασφαλίζει πρώτιστος η ηγεσία της χώρας στην πράξη και με έργα.

«Ποια ενότητα επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης όταν ενάμιση μήνα τώρα έχει ξεκινήσει με δική του ευθύνη αυτό το γαϊτανάκι σπίλωσης, συκοφάντησης των πολιτικών του αντιπάλων;

Ποια ενότητα όταν με δική του επιλογή έχει οδηγήσει με σχέδιο την πολιτική ζωή του τόπου στον βούρκο, με τις παράνομες παρακολουθήσεις υπουργών την περίοδο της διακυβέρνησής μας;

Από πρακτόρικους μηχανισμούς και με φακέλους που χτίζατε και τους κρατάγατε στα συρτάτια για να τους αναδείξετε όταν θα αισθάνεστε αδυναμία για να πλήξετε τους αντιπάλους σας με ύπουλα μέσα κάτω από τη ζώνη», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «μέχρι και την τραγωδία στο Μάτι ανασύρατε δύο χρόνια μετά ως τυμβωρύχοι για να σπιλώστε την υπόληψη της γραμματέως της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κανένα στοιχείο, με παράνομες ηχογραφήσεις που υιοθετήσατε α λα καρτ και όχι σε στελέχη σας που αναδείχθηκαν περιφερειάρχες με ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας»

«Είναι ντροπή σας αυτό που κάνετε στην εθνική ζωή του τόπου. Για ποια ενότητα μιλάει ο κ. Μητσοτάκη. Δεν τα κάνει αυτά σε νεκρό πολιτικό χρόνο αλλά όταν γνωρίζει ότι η άλλη πλευρά έχει στρατηγική και όταν ένα χρόνο τώρα έχει μια αντιπολίτευση εθνικής συναίνεσης. Μια αντιπολίτευση που έβαλε πλάτη με υπευθυνότητα.

Τώρα επέλεξε να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα. Και σήμερα επιλέγει να έρθει εδώ να στήσει κάλπη για να δικάσεις τον πολιτικό του αντίπαλο», τόνισε.

Αυτό είναι για εσάς το μείζον, το κορυφαίο ζήτημα σήμερα. Πάντοτε ο πολιτικός διάλογος είχε εντάσεις, κορυφώσεις. Αλλά αυτή η απόπειρα λάσπης στον ανεμιστήρα είναι απολύτως ευθύνη αυτών που σήμερα για ακόμη μια φορά απουσιάζουν από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Αναρωτιέμαι τι μήνυμα στέλνουμε με αυτές τις πράξεις στον ελληνικό λαό αλλά κυρίως σε όσους παρακολουθούν από απέναντι. Έχουν σχέδιο και στρατηγική και δημιουργούν ήδη τετελεσμένα. Τι μήνυμα στέλνει η Αθήνα όταν συνεδριάζει σήμερα για να εμβαθύνει τον πολιτικό διχασμός;