Σε ύψιστη ετοιμότητα για να εφαρμόσουν ταχύτατα όλα τα σενάρια αντίδρασης – που περιλαμβάνουν και στρατιωτική εμπλοκή – απέναντι στην ακραία πρόκληση της αποστολής τουρκικού ερευνητικού σκάφους νότια του Καστελλορίζου, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είναι από χθες το μεσημέρι οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Τα σχέδια αποτροπής και εξουδετέρωσης της τουρκικής ενέργειας ήταν έτοιμα από τους έλληνες επιτελείς εδώ και πάρα πολύ καιρό και απλώς επικαροποιούνταν, αναπροσαρμόζονταν και εμπλουτίζονταν ανάλογα με τις εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα η στρατιωτική ηγεσία του «Πενταγώνου» είχε δώσει εντολή για συνεχείς ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στα σημεία όπου εκτιμούσε πως η Αγκυρα μπορεί να προχωρήσει σε μία πρόκληση ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Δηλαδή, στα νότια της Κρήτης αλλά και κοντά στο Καστελλόριζο. Για πρώτη φορά γίνονταν τέτοιου τύπου ασκήσεις με βολές και πραγματικά πυρά από κάθε όπλο και μέσο στην καρδιά του καλοκαιριού. Και βέβαια η εκπαίδευση αφορούσε κυρίως τον τρόπο απάντησης της Αθήνας κατά το τελευταίο στάδιο κλιμάκωσης της ελληνικής αντίδρασης σε μία πρόκληση, που είναι η στρατιωτική εμπλοκή.

  • Πώς θα αντιδράσει η Αθήνα αν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος απλώσει καλώδια για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
  • Σε ποια περίπτωση η παρουσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι αισθητή αλλά δεν θα επιδιωχθεί κλιμάκωση
  • Ποια εναλλακτικό σενάριο εξετάζει η Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση TA NEA που κυκλοφορεί