Επιστολή προς την UNESCO απέστειλε σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας καλώντας την να εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή της στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος.

Η Ιερά Σύνοδος τονίζει στην επιστολή της πως το γεγονός ότι οι χριστιανοί προσκυνητές δεν θα έχουν ακώλυτη πρόσβαση στην Αγία Σοφία εάν αυτή μετατραπεί σε τζαμί για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων το μειωμένο ωράριο λόγω των μουσουλμανικών προσευχών, η απόκρυψη των εξαίσιων ψηφιδωτών και αγιογραφιών και η προσβολή της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στην επιστολή επισημαίνεται επίσης πως την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας ο ναός της Αγίας Σοφίας μετατρέπεται εκ νέου από μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς σε σύμβολο κατάκτησης.

«Επιπλέον, η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας επιτρέπει στο Τουρκικό κράτος να χρησιμοποιεί ένα μνημείο του Χριστιανικού πολιτισμού με τρόπο που αποβλέπει να προσβάλει την Ανατολική Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, αλλά και τις λοιπές ανά τον κόσμο χριστιανικές ομολογίες, καθώς ο Ναός αυτός αποτελεί για τους χριστιανούς ανά τον κόσμο ένα από τα διασημότερα και αρχαιότερα δείγματα χριστιανικής ναοδομίας μνημειακών διαστάσεων», επισημαίνεται.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το διάγγελμα Ερντογάν, η UNESCO είχε ανακοινώσει θα επανεξετάσει το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί.