Η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στον απόηχο της απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε, όμως, ότι η απόφαση του ΣτΕ θέλει μελέτη και τόνισε ότι αναζητείται από την κυβέρνηση η εξεύρεση του κατάλληλου τρόπου και χρόνου υλοποίησης των δικαστικών αποφάσεων σε συνάρτηση πάντα με τις οικονομικές εξελίξεις και τις δυνατότητες της χώρας.

«Δεν χρειάζεται να ασκούν προσφυγές οι συνταξιούχοι και να τρέχουν σε δικηγόρους. Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να περιμένουν τις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης» υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας.

Αναδρομικά 11 μηνών

Υπενθυμίζεται ότι αναδρομικά 11 μηνών ( Ιούνιος του 2015 μέχρι Μάιο του 2016) δικαιούνται οι συνταξιούχοι με βάση τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας που δημοσιεύθηκαν προχθές Τρίτη 14 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά θα πάρουν αναδρομικά που θα επιδικαστούν για τον καθένα με βάση τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Εκείνοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμα, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον.

Νόμος Κατρούγκαλου

Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Όμως για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015 όταν εκδόθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές για το 2012, με τις σημερινές αποφάσεις του Δικαστηρίου, επαναλαμβάνει ό,τι είχε ήδη αποφασίσει το 2015.

Δηλαδή ότι αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.