Η πανδημία του κορωνοϊού τα ανέτρεψε όλα. Πριν από την πανδημία ήταν βέβαιο ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα ολοκλήρωνε την αποχώρησή της από την πολιτική σκηνή παραδίδοντας και την καρέκλα της καγκελαρίας, το αργότερο στις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2021. Αλλά τους μήνες που πέρασαν οι Γερμανοί διαπίστωσαν πόσο σημαντικό είναι να τους κυβερνά μία καγκελάριος με την εμπειρία της διαχείρισης μίας σειράς κρίσεων στην πολυετή θητεία της, από της οποίες η Γερμανία βρήκε με τα λιγότερα τραύματα. Το ίδιο και στην επίκαιρη «μεγαλύτερη κρίση από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο» που προκάλεσε η πανδημία. Συνέπεια ήταν να εκτιναχθεί η δημοφιλία της Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις και αρκετοί να συζητούν το ενδεχόμενο μίας νέας θητείας της.

Η Μέρκελ έχει αποκλείσει κατηγορηματικά μία νέα υποψηφιότητα. Τον Σεπτέμβριο του 2021 θα έχει συμπληρώσει 16 χρόνια στην καγκελαρία ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Χέλμουτ Κολ, του μακροβιότερου μέχρι τώρα καγκελάριου της Γερμανίας. Βασική προϋπόθεση για μία νέα κάθοδο στις εκλογές είναι να ελέγχει το κόμμα της, την προεδρία του οποίου όμως παρέδωσε πριν από ενάμιση χρόνο στην άχρωμη Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ που έπεσε θύμα της εκτροπής του CDU Θουριγγίας και της συνεργασίας του με το ακροδεξιό ΑfD. Η ΑΚΚ δεν κατάφερε να την αποτρέψει και παραιτήθηκε.

Στο συνέδριο του CDU τον Δεκέμβριο θα εκλεγεί όχι μόνον ο νέος πρόεδρος του CDU αλλά και κριθεί ουσιαστικά και ο υποψήφιος καγκελάριος που θα οδηγήσει τη Χριστιανική Ενωση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ενόψει αυτής της εκλογής άρχισαν ήδη τα όργανα στη Χριστιανική Ενωση, το φθινόπωρο αναμένεται ιδιαίτερα θερμό.

Επικρατέστεροι υποψήφιοι για την προεδρία του CDU είναι δύο: Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ με κεντρώο προφίλ που στηρίζεται και από τον υπουργό Υγείας Γιενς Σπαν. Και ο Φριντριχ Μερτς, πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έχει την υποστήριξη του συντηρητικού φάσματος του CDU και είχε ηττηθεί με μικρή διαφορά στη μάχη με την ΑΚΚ. Την προεδρία του CDU διεκδικεί και ο Νόρμπερτ Ρέντγκεν, χωρίς όμως ιδιαίτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Διάδοχοι

Η πανδημία κορωνοϊού δημιούργησε νέα δεδομένα και στην κούρσα διαδοχής. Φρίντριχ Μερτς και Νόρμπερτ Ρέντγκεν είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν αδρανείς την ανοιχτή αντιπαράθεση των δύο πρωθυπουργών, Αρμιν Λάσετ στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και του χριστιανοκοινωνιστή Μάρκους Ζέντερ στη Βαυαρία για την καλύτερη διαχείριση της κρίσης. Ο Βαυαρός Ζέντερ είδε από την αρχή την κρίση ως μόνη ευκαιρία να αναδειχθεί ως «καγκελάριος του κορωνοϊού» και ηγέτης παγγερμανικής εμβέλειας. «Μόνον εκείνος που διαχειρίζεται την κρίση και γνωρίζει το καθήκον του μπορεί να λάμψει στις εκλογές», έλεγε ο Ζέντερ σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ταγκεσπίγκελ» του Βερολίνου.

Η αιχμή ήταν διπλή: Αφενός ο Αρμιν Λάσετ, ο οποίος δεν άφησε ιδιαίτερα καλή εντύπωση στην κρίση του κορωνοϊού και υπολείπεται κατά πολύ του Ζέντερ, ο οποίος «λάμπει» προς το παρόν στις δημοσκοπήσεις. Αφετέρου ο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος χωρίς κανένα εκτελεστικό αξίωμα στα χέρια του εξ αντικειμένου δεν μπορεί να «λάμψει» στην κρίση.

«Η θέση μου είναι στη Βαυαρία», έλεγε μέχρι πρότινος ο Ζέντερ, από τον οποίο κορυφαία στελέχη του CDU ζητούν να ξεκαθαρίσει έγκαιρα πριν από τον Δεκέμβριο, αν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου της Χριστιανικής Ενωσης.

Η απάντηση του Μερτς: «Καγκελάριος μπορεί να γίνει εκείνος που μπορεί να αντιμετωπίσει κρίσεις και έχει πείρα στην πολιτική». Ο ίδιος έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι μπορεί να ηγηθεί και να αναλάβει πολιτική ευθύνη. Το σημαντικότερο: «Η ιστορία δείχνει ότι η Χριστιανοκοινωνική Ενωση CSU όρισε τον υποψήφιο καγκελάριο μόνον όταν η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση CDU δεν ήταν ευχαριστημένη με τον δικό της πρόεδρο» σημειώνει ο Μερτς. Συνέβη το 1980 με πρόεδρο του CDU τον Χέλμουτ Κολ που έδωσε τη σκυτάλη στον Βαυαρό, Φρανς Γιόζεφ Στράους, συνέβη επίσης το 2002, όταν η Ανγκελα Μέρκελ άφησε το προβάδισμα στον βαυαρό πρωθυπουργό Εντμουντ Στόιμπερ.

Ο Φρίντριχ Μερτς δηλώνει «απολύτως βέβαιος ότι αυτό δεν θα ισχύει το 2021». Αν εκλεγεί πρόεδρος του CDU, όπως φιλοδοξεί, θα διεκδικήσει ο ίδιος και την καγκελαρία, δεν πρόκειται να δώσει την ευκαιρία στον πρόεδρο του αδερφού κόμματος CSU, Μάρκους Ζέντερ. Το ίδιο ισχύει και για τον Αρμιν Λάσετ. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας που ήταν φαβορί για την προεδρία του CDU, δεν θα έχει ιδιαίτερες πιθανότητες επιτυχίας, εάν αποδεχθεί ότι ο πρόεδρος του CSU Μάρκους Ζέντερ είναι ικανότερος από τον ίδιο για το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου.