Το Καζακστάν διέψευσε σήμερα ως εσφαλμένη προειδοποίηση της πρεσβείας της Κίνας προς τους κινέζους πολίτες να προφυλαχθούν από ξέσπασμα στην κεντροασιατική αυτή χώρα πνευμονίας, την οποία περιέγραψε ως πιο θανατηφόρα από τον νέο κορονοϊό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Πέμπτη, το βράδυ στον επίσημο λογαριασμό της στο WeChat, η κινεζική πρεσβεία επεσήμανε μια «σημαντική αύξηση κρουσμάτων στις πόλεις Ατιράου, Ακτόμπε και Σιμκέντ στο Καζακστάν από τα μέσα Ιουνίου.

Σήμερα ωστόσο, το υπουργείο Υγείας του Καζακστάν χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα των κινεζικών μέσων ενημέρωσης που στηρίχθηκαν στην ανακοίνωση της πρεσβείας «ψευδείς ειδήσεις».

Το υπουργείο σημείωσε ότι οι απολογισμοί του για λοιμώξεις από βακτηριακή, μυκητιακή και ιική πνευμονία, στους οποίους περιλαμβάνονται επίσης περιπτώσεις που δεν είναι σαφές από τι προκλήθηκαν, ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Η πληροφορία που δημοσιεύτηκε από ορισμένα κινεζικά μέσα ενημέρωσης όσον αφορά ένα νέο είδος πνευμονίας στο Καζακστάν είναι εσφαλμένη», υπογράμμισε το υπουργείο.

Το Καζακστάν, το οποίο επέβαλε για δεύτερη φορά καραντίνα αυτή την εβδομάδα για να αναχαιτίσει την επιδημία της Covid-19, έχει καταγράψει συνολικά σχεδόν 55.000 κρούσματα SARS-CoV-2 και 264 θανάτους από Covid-19. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε χθες σε 1.962, αριθμό-ρεκόρ σε μια μέρα.

Την Τρίτη, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Kazinform μετέδωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων πνευμονίας «αυξήθηκε 2,2 φορές τον Ιούνιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019».

Στην ανακοίνωσή της η κινεζική πρεσβεία ανέφερε ότι η πνευμονία στο Καζακστάν προκάλεσε τον θάνατο 1.772 ανθρώπων το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ τον Ιούνιο καταμετρήθηκαν 628 θάνατοι, συμπεριλαμβανομένων Κινέζων πολιτών.

«Το ποσοστό θνησιμότητας της ασθένειας είναι πολύ υψηλότερο από αυτό της πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός», σημείωνε.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν η πνευμονία στην οποία αναφέρεται προκαλείται από ιό που σχετίζεται με τον νέο κορονοϊό ή ένα διαφορετικό στέλεχος.

Το υπουργείο Υγείας του Καζακστάν και άλλοι υγειονομικοί θεσμοί διεξάγουν μια «συγκριτική μελέτη», αλλά ακόμη δεν έχουν εξαχθεί συμπεράσματα από αυτήν, προσέθετε η πρεσβεία στην ανακοίνωσή της.

Η ταμπλόιντ Global Times έγραψε ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν «δεν απάντησε σε ερωτήματα για την προειδοποίηση της κινεζικής πρεσβείας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ