Με μια «τέλεια καταιγίδα» παρομοίασε την κατάσταση ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, μιλώντας στους Financial Times, υποστηρίζοντας πως η πανδημία θα συνεχίσει να αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αυτό που τον ανησυχεί είναι ότι η εξάπλωση του ιού δείχνει να είναι εκθετική.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Φάουτσι είναι πως πολλές πολιτείες άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα πριν υποχωρήσουν τα κρούσματα σε ένα επίπεδο που θα ήταν εύκολη η ιχνηλάτισή τους.

«Νομίζω πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κάποιες πολιτείες βιάστηκαν. Κάποιες άλλες πολιτείες το έκαναν σωστά» σημείωσε. «Αλλά οι πολίτες δεν άκουσαν τις οδηγίες και αποφάσισαν να μείνουν στα μπαρ και να πάνε σε συναθροίσεις και εκδηλώσεις» πρόσθεσε.

Ο κ. Φάουτσι ανέφερε στη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα ότι δεν έχει ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πορεία της πανδημίας τους δύο τελευταίους μήνες.

Ερωτώμενος για τη δήλωση του κ. Τραμπ ότι το 99% των περιπτώσεων της Covid-19 είναι ακίνδυνες, ο κ. Φάουτσι απάντησε: «Προσπαθώ να καταλάβω που βρήκε ο πρόεδρος αυτό το νούμερο. Αυτό που πιστεύω ότι συνέβη είναι πως κάποιος του είπε ότι η θνησιμότητα είναι γενικά κοντά στο 1%. Και αυτός το ερμήνευσε ότι το 99% δεν είναι πρόβλημα, όταν προφανώς αυτό δεν ισχύει».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ένα μεγάλο μέρος της «ακραίας σύγχυσης» που επικρατεί για τον ιό οφείλεται στο ότι επηρεάζει με τόσο διαφορετικό τρόπο τον κάθε άνθρωπο. «Δεν έχω δει ποτέ έναν ιό ή ένα παθογόνο να έχει τόσο μεγάλο εύρος συμπτωμάτων. Ακόμα και αν δεν σε σκοτώσει, ακόμα και αν δεν σε βάλει στο νοσοκομείο, μπορεί να σε κάνει βαριά άρρωστο» πρόσθεσε.

Όσον αφορά το εμβόλιο, ο κ. Φάουτσι εκτίμησε πως αν δεν υπάρξουν απρόοπτα μπορεί κανείς να ελπίζει ότι θα υπάρξει ένα εμβόλιο ως το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από