O Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, μίλησε στο LIVE NEWS για την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Τα τουρκικά ρεπορτάζ το είχαν σίγουρο και σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας το επισημοποίησε. Η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης που λειτουργούσε ως μουσείο μπορεί να μετατραπεί σε τζαμί. Σημειώνεται ότι το ΣτΕ της Τουρκίας δίνει 30 ημέρες προθεσμία, κατά τις οποίες πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες διοικητικές αποφάσεις.

Απογοητευμένος και θυμωμένος από αυτήν την εξέλιξη, δήλωσε ο κ. Φίλης μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Σημείωσε δε, ότι η εν λόγω απόφαση «επιστεγάζει την κλήση και επιστροφή της Τουρκίας προς την Ανατολή.Είναι μια απόφαση που δείχνει ότι η σημερινή Τουρκία αντί να προοδεύσει, οπισθοδρομεί.

Μια απόφαση που έρχεται 86 χρόνια μετά να »διορθώσει» το ιστορικό κατά τον Ερντογάν λάθος από τον Κεμάλ και να χαράξει μια διαχωριστική γραμμή, μεταξύ του Ερντογάν και του Κεμάλ, μιας και ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί να αποκαθηλώσει τον Κεμάλ, να τον αντικαταστήσει, να γίνει ο νέος Ατατούρκ».

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι δεν γνωρίζουμε τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσει ο Σουλτάνος αυτή την απόφαση. «Σε λίγες ώρες θα έχουμε ένα διάγγελμα. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα πάρει άμεσα απόφαση να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία»  είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να λειτουργεί η Αγία Σοφία τις Παρασκευές ως τζαμί και τις υπόλοιπες μέρες ως μουσείο ο κ. Φίλης μεταξύ άλλων είπε:

«Η πλήρης μετατροπή ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η Αγία Σοφία σε τζαμί θα φέρει τον Ερντογάν σε αντιπαράθεση με πολλές χώρες και ηγεσίες και πιστεύω ότι το μετρά, ακόμα και αν δείχνει ότι επιδιώκει να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε επίκεντρο του μουσουλμανικού κράτους».

Ερωτηθείς μάλιστα, για την πιθανότητα να προχωρήσει στην υλοποίηση των απειλών του Ερντογάν και στο Αιγαίο και στο πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε αυτή την εξέλιξη, ο κ. Φίλης ανέφερε:

«Βλέπουμε ότι παρότι λειτουργεί υπό διεθνή πίεση, περιφρονεί την πίεση και προχωρά σε αυτό που έχει εξαγγείλει. Άρα μπορεί να το κάνει και στην ανατολική Μεσόγειο. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση, ο αντίκτυπος του να προβεί σε έρευνες θα είναι μεγαλύτερος, ακόμα κι από αυτός στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας».

Δείτε στο παρακάτω βίντεο όσα δήλωσε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο MEGA: