Ένα ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ μεταξύ των πρώην συντρόφων στο ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Γιάννη Ραγκούση περιελάμβανε η σημερινή συζήτηση στη βουλή για το νομοσχέδιο του περιορισμού των διαδηλώσεων.

Με ποιους κάθεσαι στα ίδια έδρανα;

Οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Ραγκούσης αντάλλαξαν μπηχτές για τις διαφορετικές πολιτικές διαδρομές που ακολούθησαν, ο ένας αναλαμβάνοντας υπουργός σε κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γιάννης Ραγκούσης με την ιδιότητα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αποκαλώντας «αγαπητέ Μιχάλη» και πρόσθεσε:

«Εγώ δεν θα πω ποιος ήταν υπουργός επί Μαρφίν. Θα ρωτήσω εάν «θυμάσαι μήπως, αγαπητέ Μιχάλη, πόσο ήταν […] το δημόσιο χρέος της χώρας το 2009 […] και σήμερα, με ένα πολλαπλάσιο δημόσιο χρέος δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια της ιστορίας της. Γιατί; Γιατί δημιούργησαν κάποιοι, αγαπητέ Μιχάλη, με τους οποίους κάθεστε στα ίδια έδρανα τώρα […] εκείνο το δυσθεώρητο δημοσιονομικό έλλειμμα του 15%, χρεοκόπησαν τη χώρα και οδήγησαν την Ελλάδα εκτός των αγορών».

Καθρέφτης

Σε αυτό το πλαίσιο των αιχμών κατά του Κώστα Καραμανλή, ο Γιάννης Ραγκούσης «ευχαρίστησε» το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη λέγοντας ότι το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την ελεύθερη έκφραση των πολιτών και σημείωσε:

«Με αυτό το αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό νομοθέτημα που έφεραν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης στη Βουλή, καθρεφτίζουν τις βαθύτερες σκέψεις, τις βαθύτερες ιδεολογικές αρχές, καθρεφτίζουν αυτό που έχουν στον εσωτερικό τους κόσμο».

Σκέψου ποια σημαία κρατάς

Απαντώντας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απευθύνθηκε επίσης στον «διαχρονικό φίλο» Γιάννη Ραγκούση και σημερινό εισηγητή ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «τάχα κάθομαι με ανθρώπους που έβλαψαν την Ελλάδα. Γιάννη, εσύ σκέψου ποια σημαία κρατάς σήμερα, σκέψου καλά ποιος καταστρέφει σήμερα».

Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ο κ. Χρυσοχοΐδης συμπλήρωσε:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γέννησε μια κληρονομιά καταστροφικής πόλωσης. Το κόμμα που συμμετέχεις, την έχει ακόμα σημαία, την εχθροπάθεια και την πόλωση. Τη λέω καταστροφική, διότι καταργεί βασικό κεκτημένο μεταπολίτευσης: ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι να μην είναι εχθροί, και τα μεγάλα κόμματα να εξισορροπούν τις εθνικολαϊκιστικές τάσεις, με το μεταρρυθμιστικό τους έργο».

Φωνακλάδικο κλίμα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρόσθεσε, επίσης, ότι «το κεκτημένο αυτό πολεμά ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη θεσμική παρακμή που ακολουθεί η ηγεσία του. Εγώ, σε αυτό το πολύτιμο κεκτημένο παραμένω αμετακίνητος. Ήταν η πυξίδα της πολιτικής μου στάσης. Χαίρομαι που συνεισφέρω στην επαναφορά του κεκτημένου αυτού, για να γυρίσουμε σελίδα μεταρρυθμίζοντας και όχι καταστρέφοντας» και απευθυνόμενος και πάλι προσωπικά στον κ. Ραγκούση κατέληξε:

«Χαίρομαι Γιάννη, που επιτέλους η χώρα αναπνέει σήμερα, έξω από ένα τοξικό, φωνακλάδικο κλίμα ανορθολογισμών, συνωμοσιολογίας και αντιφιλελευθερισμού».

Η ψήφος του ΚΙΝΑΛ

Η αντιπαράθεση αυτή πάντως σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως μέσα και έξω από τη βουλή καθώς εν είδη αστεϊσμού πολλοί επεσήμαναν πως το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να κυβερνά αλλά και να αντιπολιτεύεται ταυτόχρονα.

Μάλιστα στο διάλογο μεταξύ των «διαχρονικών» και «αγαπητών φίλων» συνηγορούσε σε τέτοια σχόλια και το γεγονός της αλλαγής πλεύσης του ΚΙΝΑΛ το οποίο θα στηρίξει τελικά το νομοσχέδιο όπως ανακοίνωσε χτες η Φώφη Γεννηματά από τη στιγμή που η ΝΔ έκανε μικρο-αλλαγές στο νομοσχέδιο με βάση τις προτάσεις του πρώην δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος σήμερα είναι βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.