Ένταση επικρατεί στις σκανδιναβικές χώρες, καθώς η πανδημία του κοροναϊού έχει αντιστρέψει τα πρότυπα των βόρειων λαών.

Όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, επικαλούμενος δημοσίευμα του «The Economist», οι σκανδιναβικές χώρες αντιμετωπίζουν τους Σουηδούς ως «ανεύθυνους» φορείς του Covid-19, καθώς τα ποσοστά μόλυνσης και θνησιμότητας είναι πλέον πολύ υψηλότερα από τους γείτονές τους.

Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι η πανδημία έχει αναστρέψει τα Σκανδιναβικά στερεότυπα. Η Δανία, η οποία θεωρείται συνήθως ως η πιο χαλαρή και αναξιόπιστη από τις δύο χώρες, εφάρμοσε ένα σχολαστικό lockdown. Εν τω μεταξύ, η Σουηδία υιοθέτησε μια χαλαρή προσέγγιση.

Ως αποτέλεσμα, όταν η Δανία, η Νορβηγία και η Φινλανδία άνοιξαν τα σύνορά τους μεταξύ τους στις 15 Ιουνίου, τα κράτησαν κλειστά στους Σουηδούς. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Ann Linde, τους κάλεσε να μην κάνουν διακρίσεις εις βάρος της χώρας της και προειδοποίησε για μόνιμες βλάβες στη σκανδιναβική συνεργασία.

Οι γείτονες όμως λένε ότι προστατεύουν απλώς τη δημόσια υγεία τους.

Η Σουηδία δυσκολεύεται να συμβιβαστεί με αυτό, γιατί τείνει να θεωρεί τον εαυτό της άψογο σε θέματα υγείας. Το να αντιμετωπίζεται ως ‘ανεύθυνος’ φορέας μιας ασθένειας που έχει προκαλέσει πανδημία, ήταν ένα ανεπανάληπτο πλήγμα.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Εντάσεις στις Σκανδιναβικές χώρεςOι σκανδιναβικές χώρες αντιμετωπίζουν τους Σουηδούς ως 'ανεύθυνους' φορείς…

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Α. Μόσιαλος στις Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από