Εκτός από την πανδημία, την οικονομική καταστροφή και τις μαζικές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν και μια ξαφνική αύξηση της βίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις τους.

Τραγωδίες ξέσπασαν σε αστικά κέντρα που απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, 65 άτομα πυροβολήθηκαν στη Νέα Υόρκη και 87 στο Σικάγο, ενώ οι δολοφονίες αυξάνονται από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη. Αν και οι θερινοί μήνες χαρακτηρίζονται συχνά από περισσότερη βία στη χώρα, ο πρόσφατος απολογισμός ήταν πιο επώδυνος από ό,τι συνήθως, ιδιαιτέρως για τις κοινότητες που θρήνησαν ακόμη και μικρά παιδιά.

Λουτρό αίματος

«Πυροβόλησες και σκότωσες ένα μωρό», είπε η δήμαρχος της Ατλάντα, Κίσα Λανς Μπότομς σε συνέντευξη τύπου μετά το θάνατο της Σεκοριέα Τέρνερ, μιας οκτάχρονης που σκοτώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το νεαρό κορίτσι έπεσε νεκρό από σφαίρα ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητο μαζί με τη μητέρα του το βράδυ του Σαββάτου, όταν οι διαδηλωτές μπλέκονταν στους δρόμους της πόλης με εκείνους που γιόρταζαν την ημέρα της ανεξαρτησίας.

Το ίδιο βράδυ, ο 11χρονος Ντέιβον ΜακΝιλ σκοτώθηκε από σφαίρες σε εκδήλωση κατά της βίας στην πόλη της Ουάσινγκτον. Στο Σικάγο, η 7χρονη Ναταλία Γουάλας βρισκόταν έξω από το σπίτι της, όπου η οικογένειά τα είχε συγκεντρωθεί για να γιορτάσει όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί. Και εκείνη έχασε τη ζωή της.

Το λουτρό αίματος έφτασε σε μια ιδιαιτέρως τεταμένη στιγμή για τη σχέση πολιτών και αστυνομίας, εν μέσω διαδηλώσεων που καταδικάζουν τις τακτικές των αστυνομικών, τη βία και το ρατσισμό, έπειτα από την αστυνομική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στα τέλη Μαΐου. Η αναταραχή που επικράτησε έκτοτε οδήγησε σε αιτήματα για την μείωση του προϋπολογισμού της αστυνομίας και τη διακοπή των επιχειρήσεών της, γεγονός που οδήγησε σε αντιδράσεις εκ μέρους πολλών αστυνομικών.

Σύνδεση της βίας με τις διαδηλώσεις επιχειρεί η Αστυνομία

Στη Νέα Υόρκη, στελέχη της αστυνομίας εξοργίστηκαν από τις επικρίσεις που δέχτηκε το σώμα, με τον διοικητή Τέρενς Μόναχαν να περιγράφει τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου ως «ένα από τα πλέον βίαια σαββατοκύριακα της πρόσφατης ιστορίας μας».

«Είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι», είπε ο Μόναχαν σε ενημέρωση τη Δευτέρα. «Είναι απολύτως εμφανές ότι πολλοί άνθρωποι τριγυρνούν με προτεταμένα όπλα».

Ορισμένοι αστυνομικοί και οι πολιτικοί σύμμαχοί τους επιχειρούν να συνδέσουν τα πρόσφατα περιστατικά βίας με τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βαρβαρότητας.

Τρομακτικό το τοπίο στην Ατλάντα

Η επίδραση της πανδημίας, των διαδηλώσεων και της βίας ενδέχεται να μην είναι πουθενά τόσο έντονη όσο στην Ατλάντα. Κύμα ακτιβισμού προέκυψε στην πόλη από τις 12 Ιουνίου, όταν ένας αστυνομικός σκότωσε τον Ρέισαρντ Μπρουκς δίπλα σε ένα εστιατόρια. Η τοποθεσία έγινε το επίκεντρο διαδηλώσεων και πάρτι, με τους αστυνομικούς να τηρούν διακριτική στάση απέναντι στο γεγονός ότι μετατράπηκε σε σημείο συγκέντρωσης.

Τη Δευτέρα το πρωί, οι αστυνομικοί ήταν εκεί για να απομακρύνουν τα αναμνηστικά και τις σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές, αντανακλώντας την αλλαγή στην ατμόσφαιρα που έφερε ο θάνατος του 8χρονου κοριτσιού στον ίδιο δρόμο το βράδυ του Σαββάτου.

Συνολικά, στην Ατλάντα σημειώθηκαν περισσότεροι από 20 τραυματισμοί και πέντε δολοφονίες το σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου, ενώ το αρχηγείο του Τμήματος Δημόσιας Τάξης της Τζόρτζια έγινε αντικείμενο βανδαλισμού. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Μπράιαν Κεμπ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζήτησε από έως και 1.000 στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς της Τζόρτζια να υπερασπιστούν τα πολιτειακά κτίρια.

Αποποιούνται τις ευθύνες τους οι αστυνομικοί;

Ο Τζέραλντ Γκριγκς, αντιπρόεδρος της NAACP στην Ατλάντα και δικηγόρος, θεωρεί ότι η αστυνομία έχει σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη για την πρόσφατη κορύφωση της εγκληματικότητας, υπονοώντας ότι δεν κάνει αρκετά για να την αποτρέψει.

«Μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη βία ανήκει στην αστυνομία», δήλωσε. «Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία στην κοινότητά μας που δεν κάνουν διάλειμμα όταν η αστυνομία αποφασίζει να κάνει διάλειμμα. Έχουν ορκιστεί να προστατεύουν και να υπερασπίζονται, αλλά όταν ορισμένοι διεφθαρμένοι αστυνομικοί καλούνται να λογοδοτήσουν, οι υπόλοιποι αποφασίζουν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους; Αυτό από μόνο του δείχνει γιατί διαδηλώνουν οι πολίτες».

Αν και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να δίνονται βιαστικές ερμηνείες σε ένα μικρό δείγμα στοιχείων για την εγκληματικότητα – με την πανδημία να προσθέτει μια απρόβλεπτη μεταβλητή – μέχρι στιγμής τα δεδομένα κατατείνουν σε έναν ανησυχητικό απολογισμό για τις πιο πολυπληθείς περιοχές της χώρας.

Αύξηση της εγκληματικότητας

Στη μέση της χρονιάς, ορισμένα αστυνομικά τμήματα διαπίστωσαν αύξηση των ανθρωποκτονιών σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, ενώ αντίστοιχες διακυμάνσεις παρουσιάζουν και οι αναφορές γύρω από άλλα εγκλήματα.

Η αστυνομία της Ατλάντα αναφέρει ότι στα τέλη Ιουνίου έγιναν 50 ανθρωποκτονίες, σε σχέση με τις 46 που είχαν καταγραφεί πέρσι. Οι βιασμοί, οι διαρρήξεις, οι κλοπές και οι ληστείες μειώθηκαν και μάλιστα κατά διψήφια ποσοστά, όμως οι επιθέσεις σημείωσαν ελαφριά αύξηση. Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Τραγικός απολογισμός με θύματα παιδιά

Το πιο ανησυχητικό φαινόμενο, όμως, είναι το γεγονός ότι το σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά – και το ίδιο συνέβη και τα δύο προηγούμενα σαββατοκύριακα. Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από μόλις 20 μηνών έως 14 ετών. Κανένα δεν ήταν ο πραγματικός στόχος. Απλώς βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, λέει ο Ντέιβιντ Μπράουν, αστυνομικός επιθεωρητής στο Σικάγο.

Μέσα στο σαββατοκύριακο δέχθηκαν πυροβολισμούς 87 άτομα στο Σικάγο, ενώ τα 17 έχασαν τη ζωή τους, δήλωσε ο Μπράουν. Δύο από τους νεκρούς ήταν παιδιά.

Ο Μπράουν θεωρεί ότι μεταξύ άλλων η ένοπλη βία οφείλεται στο ότι οι ποινές για σχετικά αδικήματα δεν είναι αρκετά αυστηρές, ενώ τα δικαστήρια επιτρέπουν σε άτομα που μόλις έχουν διαπράξει εγκλήματα να επιστρέψουν στους δρόμους.

Από την πλευρά της, η Αΐσα Μπάτλερ, επικεφαλής της κοινότητας της Νότιας Πλευράς, πιστεύει ότι προκειμένου να καμφθεί η βία, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του συστημικού ρατσισμού.

«Κάθε ένα από τα συστήματά μας επιτίθεται στις φτωχές κοινότητες», εξηγεί. «Ωθείτε αυτούς τους ανθρώπους στο περιθώριο σε τέτοιο βαθμό που τους κάνετε να διψούν για εκδίκηση. Και τότε κανείς δεν είναι ασφαλής».

Στο Χούβερ της Αλαμπάμα, οι αστυνομικοί αναφέρουν ότι καβγάς που ξέσπασε την Παρασκευή σε εμπορικό κέντρο μεταξύ ενός 22χρονου από το Μπέρμιγκχαμ και μιας ομάδας ανδρών κατέληξε σε ένοπλη αντιπαράθεση. Κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν τραυματίστηκε, όπως ενημερώνουν οι αρχές, όμως οι σφαίρες τους σκότωσαν ένα 8χρονο αγόρι και τραυμάτισαν άλλα τρία άτομα.

Πηγή: www.washingtonpost.com