Ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Καιρίδης, μίλησε στο LIVE NEWS για την τουρκική προκλητικότητα σε Μεσόγειο και Λιβύη, τις απειλές Ερντογάν για γεωτρήσεις και το ρόλο των άλλων δυνάμεων.

Ο ίδιος έκανε λόγο «σκηνικό ανάφλεξης» στη Λιβύη όπου υπάρχει γαλλική στρατιωτική παρέμβαση. «Δύο ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι, Τουρκία και Γαλλία είναι μπροστά σε έναν άτυπο εν δυνάμει πόλεμο. Έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων».

Ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι «πλέον η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται δυτικά. Δεν συμπεριφέρεται συμμαχικά προς τη Δύση. Την ίδια στιγμή, η Αίγυπτος έχει πει κατ’ επανάληψη ότι αν καταληφθεί η Σύρτη αυτό θα αποτελέσει κόκκινη γραμμή».

Παράλληλα, ο καθηγητής μίλησε για «ύβρι» των Τούρκων που πλέον δεν διστάζουν να προαναγγείλουν επίθεση σε έδαφος άλλης χώρας. «Το τρίμηνο τους βγήκε, υποχώρησε ο Χαφτάρ και φαντάζουν ανεξέλεγκτοι και οι άλλες δυνάμεις καλούνται να χαλιναγωγήσουν την κατάσταση».

Το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να κινηθούν και προς το Αιγαίο, τόνισε ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται όλες τις συγκυρίες για να βγει μπροστά, καταρχάς στην περιοχή της, Ιράκ και Συρία, και πλέον στη Λιβύη, παίρνοντας αμπάριζα το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο, που υπάρχει μεγάλη διαμάχη για την ΑΟΖ, ενδεχομένως μετά τον Σεπτέμβριο και μετά την αλλαγή προεδρίας (ΗΠΑ), που οδεύει προς το τέλος της, να έχουμε κάτι με τα γεωτρύπανα».

Ξεκαθάρισε μάλιστα, ότι «η γεώτρηση εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ελληνικής ΑΟΖ είναι παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα και βγούμε εμείς οι κακοί».

«Ο Ερντογάν είναι ευφυής, παρουσιάζεται ως άνθρωπος του νόμου, του διαλόγου, της συναίνεσης. Εμείς πρέπει να αναδείξουμε την Τουρκία αυτό που είναι, ο τυχοδιώκτης όλης της Μεσογείου» τόνισε, σημειώνοντας ότι αποτελεί  πρόβλημα για τη Δύση, όχι μόνο για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από