Μεγάλη είναι η ανησυχία των επιδημιολόγων για τις ασφυκτικές συνθήκες συνωστισμού που παρατηρούνται στα πανηγύρια, καθώς ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης τοπικής διασποράς του ιού πάντοτε ελλοχεύει. Σε πανηγύρι που πραγματοποιήθηκε μάλιστα στην Αλίαρτο του Βόλου, ο κόσμος χόρευε κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον, ενώ το χορό έσερναν τοπικοί βουλευτές και δήμαρχοι.

Στην Αλίαρτο της Βοιωτίας, με βουλευτές να σέρνουν το χορό μπροστά σε εκατοντάδες άτομα όλων των ηλικιών, και στο Γουδί στο κέντρο της Αθήνας με τη Γωγώ Τσαμπά να ξεσηκώνει τον κόσμο και να συντηρεί το κέφι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το μόνο που φαίνεται να μην απασχολεί κανέναν και στις δύο περιπτώσεις είναι ο κοροναϊός και τα μέτρα προφύλαξης για την εξάπλωσή του. Οι επιστήμονες μπορεί να προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος παραμένει αλλά οι εικόνες συνωστισμού στα δύο τελευταία πανηγύρια που έγιναν βάζουν σε σκέψεις.

Πιασμένοι χέρι – χέρι μπροστά από την πίστα, χωρίς μάσκες και γάντια, με τα τραπέζια να έχουν τοποθετηθεί το ένα δίπλα στο άλλο. Στην Αλίαρτο της Βοιωτίας δεν πέφτει καρφίτσα κι το κέφι έχει ανάψει για τα καλά. Χορός, τραγούδι, κρασί και άφθονο φαγητό με τους βουλευτές Ανδρέα Κουτσούμπα από τη ΝΔ και Γιώτα Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ να σηκώνονται στην πίστα από τους πρώτους.

Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι όποτε έβλεπε να μην τηρείται η τάξη και οι προβλεπόμενες αποστάσεις το έλεγε στους διοργανωτές, οι οποίοι με τη σειρά τους φρόντιζαν ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος. Κάτι πάντως που δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση από τις εικόνες που άρχισαν να κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

Το περασμένο Σάββατο όμως, εκτός από την Αλίαρτο, στήθηκε ακόμα ένα πανηγύρι στο άλσος στρατού στο Γουδί. Πάνω από 1.500 άτομα γέμισαν ασφυκτικά το σημείο, με ορισμένους να χορεύουν ακόμα και στα περβάζια των παραθύρων.

Και σε αυτή την περίπτωση οι εικόνες διαψεύδουν τους διοργανωτές. Τα τραπέζια ήταν κολλητά το ένα με το άλλο, όπως φυσικά και ο κόσμος που χόρευε όλη τη νύχτα.

Οι εκκλήσεις των επιδημιολόγων έδειχναν να μην απασχολούν κανέναν και σε αυτή την περίπτωση. Όμως ο κίνδυνος κάνει τους επιστήμονες να ζητούν την επανεξέταση των αδειών για τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Πριν όπως λένε να είναι αργά.

Δείτε το ρεπορτάζ: