Μετά από δύο εβδομάδες σχετικής ηρεμίας σε επιχειρησιακό επίπεδο στην εμφύλια διαμάχη της Λιβύης, που ξεκίνησε το 2011, οι μάχες εντάθηκαν και πάλι μετά την αεροπορική επίθεση κατά τουρκικών δυνάμεων στην Αλ Ουατίγια, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για κατασκευή στρατιωτικής βάσης.

Η βάση είχε ανακαταληφθεί τον Μάιο από τον σύμμαχο της Άγκυρας, την Κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας (GNA), με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, εξέλιξη που έπληξε σοβαρά τις φιλοδοξίες του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) , του Χαλίφα Χαφτάρ να κυριαρχήσει σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας.

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι η επίθεση εναντίον των θέσεών τους «έχει καταστρέψει ορισμένα συστήματα στην αεροπορική βάση», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Ωστόσο, μια στρατιωτική πηγή που αναφέρεται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχει επισημάνει ότι έλαβαν χώρα «εννιά αεροπορικές επιθέσεις ακριβείας εναντίον τουρκικών συστημάτων άμυνας», που είχαν εγκατασταθεί πρόσφατα στη βάση.

Οι βομβαρδισμοί «ήταν επιτυχημένοι», καθώς τρία ραντάρ καταστράφηκαν εντελώς. Όσον αφορά στο προσωπικό, πηγές που ρωτήθηκαν από το αραβόφωνο δίκτυο Al-Arabiya ανέφεραν ότι «τούρκοι αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών τραυματίστηκαν» και ότι «μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Τρίπολης και σε άλλες εγκαταστάσεις στην Τουρκία».

Από την πλευρά της, η τοπική εφημερίδα Libya Akhbar έκανε λόγο για θανάτους έξι τούρκων αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητή, αν και αυτές οι αναφορές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ποιοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση

Ο τούρκος αξιωματικός που αναγνώρισε τη ζημιά στις εγκαταστάσεις κατηγόρησε τις δυνάμεις του Χαφτάρ για την επίθεση, χωρίς πάντως να υπάρχει επίσημη ανάληψη της ευθύνης.

Αυτό που φαίνεται να είναι σαφέστερο είναι ότι τα γαλλικά μαχητικά μοντέλα Rafale, τα οποία αποτελούν μέρος του στόλου του Αιγυπτιακού Στρατού, έχουν εμπλακεί στην επίθεση, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τα οποία κάνουν ειδική αναφορά στις δηλώσεις του αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες έστειλε ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, απειλώντας την με άμεση στρατιωτική επέμβαση εάν δεν σταματήσει την επίθεσή της στα εδάφη της Λιβύης.

Ωστόσο, τοπικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν επίσης ότι άλλες χώρες που συμμάχησαν με τον Χαφτάρ, όπως η Γαλλία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που διαθέτουν αεροπλάνα Rafale στις ένοπλες δυνάμεις τους, ενδέχεται να έχουν εμπλακεί στην επίθεση.

Οι εφημερίδες δεν αποκλείουν μάλιστα την πιθανότητα να ευθύνεται το ίδιο το LNA. Ο επικεφαλής των δυνάμεων του Χαφτάρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι «άλλες επιθέσεις παρόμοιες με αυτές θα πραγματοποιηθούν σύντομα» γιατί «βρισκόμαστε σε πραγματικό πόλεμο με την Τουρκία, η οποία έχει φιλοδοξίες στη Λιβύη».

Η απάντηση της Τουρκίας

Από την πλευρά της Τουρκίας, είναι έκδηλος ο εκνευρισμός μετά την επίθεση στη στρατιωτική βάση, εξέλιξη η οποία πιθανότατα θα κλιμακώσει τη σύγκρουση στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Αν και η Τουρκία είναι προσεκτική για να δηλώσει ανοιχτά ποιος πιστεύει ότι είναι υπεύθυνος για την επίθεση, η απάντηση προς τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ παρουσιάζεται δεδομένη.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι αυτό: όποιος το έκανε αυτό, έκανε ένα μεγάλο λάθος» δήλωσε τούρκος αξιωματούχος. «Θα υπάρξει ανταπόδοση».