Συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και συζητήθηκαν «διμερή και περιφερειακά θέματα» όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο κ. Δένδιας.

Διμερή και περιφερειακά θέματα

«Συναντήθηκα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Andrey Maslov. Στο επίκεντρο της συζήτησης διμερή και περιφερειακά θέματα» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας.

Η συνάντηση αυτή γίνεται στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων στη Λιβύη και της έντασης στις σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατείνεται ότι ο Ερντογάν έχει την έγκριση και τη συμφωνία του Τραμπ για τις κινήσεις της Τουρκίας στο λιβυκό ζήτημα κάτι που επηρεάζει άμεσα και την τύχη του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Θέματα κοινού ενδιαφέροντος

Στο μεταξύ ο Νίκος Δένδιας μετείχε στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μετά το τέλος της διάσκεψης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«Μετείχα, σήμερα, στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην οποία συζητήσαμε με τους ομολόγους μου σειρά θεμάτων κοινού περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Αναφέρθηκα, κατ’ αρχάς, στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε ζητήματα ασφαλείας, αλλά και για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής.

Συζητήσαμε, περαιτέρω, για την ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας της περιοχής, καθώς και για την από κοινού αντιμετώπιση των πολιτικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας στην περιοχή μας, ιδιαίτερα σε τομείς όπου η περιοχή παρουσιάζει αδυναμίες, όπως η επισιτιστική ασφάλεια και η ασφάλεια τροφίμων.

Σχετικά με τις οικονομικές προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία και στο πνεύμα όσων προέκυψαν από τη 2η Διάσκεψη του Φόρουμ “Θεσσαλονίκη 2020”, συζητήσαμε σε βάθος τη δυνατότητα περιφερειακού συντονισμού σε θέματα επενδύσεων, ανταγωνιστικότητας και κινητικότητας, προκειμένου να επαναφέρουμε, το συντομότερο δυνατόν, τις οικονομίες μας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Παράλληλα, τόνισα ότι πρέπει να εργαστούμε από κοινού για την αντιστροφή του φαινομένου της φυγής ταλαντούχων νέων στο εξωτερικό (brain drain), καθώς το ζήτημα αυτό είναι άμεσα συναρτημένο με το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της περιοχής.

Τέλος, ανακοίνωσα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει την Προεδρία της Διαδικασίας για την περίοδο από 1 Ιουλίου 2021- 30 Ιουνίου 2022».