Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται για ακόμη μία φορά η Ξάνθη και η Θεσπρωτία, ενώ πλέον τα εισαγόμενα κρούσματα είναι πλέον ο νέος πονοκέφαλος των ειδικών.

Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 21 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εννέα από τα κρούσματα καταγράφηκαν στην Ξάνθη, πέντε στη Θεσπρωτία, ένα στην Έδεσσα και ένα στην Αθήνα, ακόμη πέντε κρούσματα ήταν εισαγόμενα.

Έλεγχοι και ιχνηλάτηση σε Ξάνθη, Θεσπρωτία και Ροδόπη

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ, εντοπίστηκε  ακόμη 2 νέα κρούσματα στην περιοχή της Παραμυθιάς στη Θεσπρωτία.

Όσον αφορά τον νομό Θεσπρωτίας, τα 5 νέα κρούσματα στο νομό διαγνώστηκαν μετά την εξέταση δύο αδελφών 52 και 59 χρόνων από την Παραμυθιά. Επίσης είχαμε και πάλι υψηλό αριθμός νέων κρουσμάτων στην περιφέρεια της Ξάνθης τα οποία δεν εντοπίζονται μόνο στο Δήμο Μύκης. Από τα 9 κρούσματα στην περιφέρεια 4 είναι από τον Εχίνο.

Σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας μεταβαίνει σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Το πρόγραμμα της επίσκεψής του περιλαμβάνει συσκέψεις αλλά συναντήσεις στο ΚΑΠΗ Ξανθης όπου πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ

Επίσης θα επισκεφτεί και το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και το Κέντρο Υγείας Ιάσμου όπου πραγματοποιούνται επίσης δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Την ίδια ώρα κιλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονται στην Ξάνθη και πραγματοποιούν μαζικούς διαγνωστικούς έλέγχους καθώς τις τελευταίες ημέρες η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει νέα κρούσματα.

Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων στην Ελλάδα,

Την ίδια ώρα όπως  ανακοινώνει χτες ο ΕΟΔΥ και όπως  φαίνεται στον χάρτη που αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων κοροναϊού στις «κόκκινες» περιοχές συγκαταλέγονται η Ξάνθη, η Αργολίδα, η Λάρισα, η Κοζάνη κι η Καστοριά.

Αμέσως μετά ακολουθούν οι περιοχές του Έβρου, Δράμας , Εύβοιας, Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας κι η Αττική.  Περιοχές με την λιγότερη και ελάχιστη επίπτωση θεωρούνται οι νομοί Μεσσηνίας, Σερρών, Φθιώτιδας, η Κρήτη και το Βορειανατολικό Αιγαίο, αντίστοιχα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι ανέρχεται σε 3287 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 54.9% άνδρες.

Από την έναρξη της επιδημίας μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 190 θάνατοι.

Από το σύνολο των 3287 κρουσμάτων, 725 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1836 (55.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Όσον αφορά το κρούσμα στην Έδεσσα, πρόκειται για μαία που εργάζεται στο νοσοκομείο της πόλης. Είναι η μοναδική που βρέθηκε θετική, από τις 45 επαφές της νοσηλεύτριας που είχε κοροναϊό  είναι μια μαία που δουλεύει στο νοσοκομείο. Είναι η μοναδική από τις 45 επαφές της νοσηλεύτριας που νόσησε. Είχε έρθει σε άμεση επαφή.

Προβληματισμός για τους 5 θετικούς τουρίστες

Κι ενώ οι επιδημιολόγοι έχουν τονίσει με βεβαιότητα την εισαγωγή κρουσμάτων από το εξωτερικό , πλέον οι τουρίστες με κοροναϊό έφτασαν στην «πόρτα» μας και με την βούλα.

Στις 15 Ιουνίου άνοιξαν δύο μεγάλα αεροδρόμια στη χώρα και έκτοτε 20 τουρίστες έχουν βρεθεί θετικοί.

Μάλιστα χθες είχαμε 5 νέα εισαγόμενα κρούσματα, ενώ δεν αποκλείεται ήδη να υπάρχουν φορείς του ιού οι οποίοι δεν ελέγχθηκαν και βρίσκονται στη χώρα.

Άλλωστε όπως έχει γίνει γνωστό ο ΕΟΔΥ δεν ελέγχει κάθε έναν τουρίστα που φτάνει στη χώρα μας, καθώς υπάρχουν οι χώρες υψηλού κινδύνου και οι χώρες «χαμηλού» κινδύνου.

Ειδικότερα το προηγούμενο επταήμερο έφθασαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και Μακεδονία περισσότερες από 120 πτήσεις με περίπου 14.000 επιβάτες. Οι 93 από αυτές κρίθηκαν «κόκκινες», και οι 9.349 επιβάτες τους υπεβλήθησαν σε μοριακά τεστ. Από αυτά τα τεστ αναδείχθηκαν 21 κρούσματα κοροναϊού  σε πτήσεις προερχόμενες από Παρίσι, Άμστερνταμ, Ντόχα Κατάρ, Ρώμη, Βρυξέλλες, Γενεύη Βελιγράδι, Σόφια, Μιλάνο και Τίρανα.

Στο Ελευθέριος Βενιζέλος ελέχθηκαν 67 πτήσεις με 5.621 επιβάτες να υποβάλλονται σε μοριακά τεστ, τα οποία ανέδειξαν 20 κρούσματα. Στο αεροδρόμιο Μακεδονία, έφθασαν 26 πτήσεις έγιναν μοριακά τεστ σε 3.768 επιβάτες, με μόλις ένα θετικό κρούσμα. Πέντε ακόμη κρούσματα εντοπίστηκαν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν στο πλαίσιο οδικών μετακινήσεων, στο τελωνείο του Προμαχώνα.

Ταξιδιώτες από χώρες εκτός λίστας

Σε ταξιδιώτες που έρχονται από αεροδρόμια εκτός λίστας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας EASA, γίνονται δειγματοληπτικά τεστ, γίνεται σύσταση για αυτοπεριορισμό στο ξενοδοχείο διαμονής του μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ. Σε περίπτωση που βγει θετικό μένει 14 μέρες σε δωμάτιο καραντίνας του ξενοδοχείου που διαμένει, αν δεν υπάρχει μεταφέρεται σε ξενοδοχείο καραντίνας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Για τα αεροδρόμια από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και αεροδρόμια εντός λίστας EASA γίνεται τεστ σε όλους τους επιβάτες, μία μέρα αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής του ταξιδιώτη (Αθήνα ή Θεσσαλονίκη) μέχρι την έκδοση αποτελέσματος του τεστ και 14 μέρες καραντίνας σε περίπτωση θετικού τεστ σε ξενοδοχείο καραντίνας.