Εντολή να κλείσει έλαβε εργοστάσιο συσκευασίας κρέατος στη Γερμανία, αφού εργαζόμενοί του μολύνθηκαν από κοροναϊό.

Οι 1.000 εργαζόμενοι του εργοστασίου Toennies GmbH κοντά στη πόλη Guetersloh της Δυτικής Γερμανίας υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για κοροναϊό.

Τα πρώιμα αποτελέσματα έδειξαν ότι 657 από αυτούς ήταν θετικοί, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι αρχές πήραν απόφαση να κλείσουν σχολεία και παιδικοί σταθμοί από την Παρασκευή έως την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών στις 26 Ιουνίου, ωστόσο δεν υπάρχουν σχέδια για ευρύτερο lockdown.

Δε θα εφαρμοστεί lockdown στην περιφέρεια

Ο Sven-Georg Adenauer, διοικητής της επαρχίας Guetersloh, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο ιός μπορεί να εξαπλώθηκε όταν εργαζόμενοι από έθνη όπως τη Ρουμανία επέστρεψαν από τις επισκέψεις στις οικογένειές τους, καθώς χαλάρωσαν οι ευρωπαϊκοί συνοριακοί έλεγχοι τις τελευταίες εβδομάδες.

Και οι 6.800 εργαζόμενοι στη μονάδα της Toennies είχαν εξεταστεί πριν από τέσσερις εβδομάδες στα πλαίσια προφύλαξη και μόνο οκτώ από αυτούς ήταν θετικοί στον κοροναϊό, είπε.

«Γνωρίζουμε τώρα πού βρίσκεται η εστία του ιού και γι ‘αυτό δεν θα εφαρμοστεί lockdown σε όλη τη περιφέρεια, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή», δήλωσε ο Adenauer στο τηλεοπτικό κανάλι ZDF. «Πολλοί γονείς είναι ήδη θυμωμένοι που τα παιδιά τους δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο», πρόσθεσε.

1.000 κρούσματα σε εργοστάσια στην ΕΕ

Τα εργοστάσια κρέατος έχουν μετατραπεί σε εστίες εξάπλωσης για τον ιό σε παγκόσμιο επίπεδο, με κρούσματα σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Αυστραλία.

Στην Ευρώπη έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 1.000 κρούσματα σε εργοστάσια σε χώρες όπως Γερμανία, Ιρλανδία και Βρετανία. Η τελευταία αναζωπύρωση κρουσμάτων στη μονάδα της Toennies είναι από τις μεγαλύτερες στη Γερμανία και αποτελεί σημαντικό πλήγμα στις προσπάθειες της χώρας να περιορίσει την πανδημία.

«Δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την εταιρεία, αλλά όλους τους ανθρώπους και την κοινότητα», δήλωσε την Τετάρτη ο Clemens Toennies, επικεφαλής της εταιρείας. «Υποστηρίζουμε πλήρως τις αρχές σε όλα τα μέτρα».

Η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Toennies δημιουργεί ανησυχίες για τις τοπικές και κρατικές αρχές που έχουν εκδώσει οδηγίες με βελτιωμένα μέτρα ασφαλείας στα εργοστάσια κρέατος αφού αποτέλεσαν εστίες εξάπλωσης του ιού. Σημειώνεται ότι οι γερμανοί συσκευαστές κρέατος ενισχύουν το τοπικό προσωπικό με εργαζόμενους από την Ανατολική Ευρώπη, οι οποίοι μετακινούνται μεταξύ εργοστασίων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μετάδοσης.

Το υπουργικό συμβούλιο της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε τον Μάιο για αυστηρότερα μέτρα στη βιομηχανία κρέατος στη Γερμανία, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χοιρινού κρέατος στην ήπειρο. Μεταξύ αυτών, προβλέπονται συχνότεροι έλεγχοι και αυστηρότερα πρόστιμα για παραβίαση του εργατικού δικαίου.