Διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της ρύπανσης στη Δραπετσώνα, η οποία όπως αποδείχθηκε, προέρχεται από τις εγκαταστάσεις της Oil One. Μετά την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, αλλά και την κινητικότητα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ «σηκώνει» το θέμα. Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα την έντονη δυσοσμία που πνίγει την καθημερινή ζωή στις περιοχές Κερατσινίου – Δραπετσώνας – Πειραιά και την ανάγκη άμεσης ανάκλησης των αδειών και απομάκρυνση των βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή.

Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η δυσοσμία στη Δραπετσώνα, τη Χαραυγή, τα Ταμπούρια, την Αμφιάλη και την ευρύτερη περιοχή δεν πάει άλλο. Κρατάει χρόνια και οι κάτοικοι φοβούνται, όχι να βγουν έξω από το σπίτι, αλλά να αναπνεύσουν στην κυριολεξία.

Πρόσφατα (11 Ιούνη 2020) έκλεισε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, αφού δεν μπορούσαν τα παιδιά ούτε στο προαύλιο να βγουν, ούτε μάθημα γυμναστικής να κάνουν. Οι γειτονιές συχνά θυμίζουν θάλαμο αερίων, κάνοντας την κατάσταση αφόρητη και τη ζωή απελπιστική, με τα μαζικά συμπτώματα δύσπνοιας, τσούξιμο στα μάτια και άλλα που δεν φαίνονται μακροσκοπικά.

Αυτό επιβεβαιώνουν τα παραδοτέα υπομνήματα του «Δημόκριτου». Από τη μία με το βενζόλιο, που είναι «εκτός ορίων» κάποιες μέρες -ειδικά τους ζεστούς μήνες-, αλλά και που όταν βρίσκεται εντός ορίων, δεν παύει να είναι καρκινογόνο και τις θειούχες πτητικές ουσίες από την άλλη, που είναι αυξημένες και τις εισπνέουν καθημερινά οι κάτοικοι, φωτογραφίζεται ουσιαστικά ο ένοχος, η «Oil One».

Κινητοποίησεις

Γι’ αυτό, κάτοικοι και φορείς διαδηλώνουν έξω από τη ρυπογόνα βιομηχανία, απαιτώντας την άμεση μετεγκατάσταση των καζανιών της «Oil One» και αναδεικνύοντας τις μεγάλες ευθύνες που έχουν όλες οι κυβερνήσεις από το 2013 (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ σήμερα) μέχρι σήμερα. Όλες στήριξαν ποικιλοτρόπως την «Oil One» και τον εφοπλιστή ιδιοκτήτη της Μελισσανίδη, με αδειοδοτήσεις, επεκτάσεις δραστηριοτήτων, νέες άδειες αποθήκευσης μαζούτ, πακτωλό επιχορηγήσεων, φωτογραφικές διατάξεις επέκτασης παραμονής των καζανιών του, με νομοθετικό πλαίσιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εταιρείας. Όπως με τον πρόσφατο περιβαλλοντοκτόνο νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ, που η εταιρεία αξιοποιεί τις διατάξεις του και ζητά την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς το χειρότερο.

Επιβεβαιώνεται, για μια ακόμα φορά, ότι η ποιότητα ζωής στις λαϊκές γειτονιές, αλλά και συνολικά οι λαϊκές ανάγκες των κατοίκων του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και των γύρω δήμων, στραγγαλίζονται μπροστά στην κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα παρθούν ώστε:

  • Να σταματήσει επιτέλους αυτή η δυσοσμία, που ταλαιπωρεί τόσο πολύ τους κατοίκους της περιοχής.
  • Να ανακληθούν άμεσα όλες οι άδειες των βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή, να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις τους μακριά από κατοικημένες περιοχές και να αποδοθεί το σύνολο των 640 στρεμμάτων στο λαό της περιοχής, με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης χωρίς αποζημίωση».