Πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες στα ελληνικά νησιά λίγες ώρες μετά την επανεκκίνηση των διεθνών πτήσεων και της επαναλειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων, με τις τοπικές Αρχές και τους φορείς να εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους ικανοποιημένοι από το επίπεδο ετοιμότητας των υγειονομικών δομών σε περίπτωση που εντοπιστεί «εισαγόμενο» κρούσμα COVID-19. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», οι δήμαρχοι 10 μικρών αλλά δημοφιλών νησιών του Αιγαίου σημειώνουν πως παρότι οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό δεν έχουν εκλείψει τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας (ΚΥ) και τα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία (ΠΠΙ) παραμένουν -τηρουμένων των αναλογιών- λειτουργικά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Σκοπέλου, το Κέντρο Υγείας της οποίας είναι στελεχωμένο με επτά αγροτικούς ιατρούς, έναν ιατρό γενικής ιατρικής, έναν καρδιολόγο, μια παιδίατρο, τέσσερα άτομα νοσηλευτικό προσωπικό (εν αναμονή ενός ακόμη), τέσσερις οδηγούς-τραυματιοφρείς, δύο ασθενοφόρα, ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, επαρκή αριθμό τεστ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα αεροδιακομιδής ασθενών.

Την ίδια στιγμή, στη μικρότερη αλλά ανερχόμενη τουριστικά Ανάφη, το περιφερειακό ιατρείο στελεχώνεται από μια αγροτική ιατρό και δύο νοσηλευτές. «Είμαστε προβληματισμένοι διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσης ασθενών. Έχουμε αιτηθεί τεστ, isobox (θάλαμο υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων) και ειδική κινητή μονάδα, πέραν του ασθενοφόρου, το οποίο προφανώς δεν είναι κατάλληλο για ασθενείς με κορωνοϊό. Αντιθέτως μέσα ατομικής προστασίας υπάρχουν. Πάντως, αναμένουμε συγκεκριμένες οδηγίες», περιγράφει ο δήμαρχος Ανάφης Ιάκωβος Ρούσσος.

Τα κενά που προκύπτουν ανά τουριστικό προορισμό καταγράφει ήδη το ΕΚΑΒ, κλιμάκια του οποίου έχουν ήδη περάσει από νησιά όπως η Σύρος, η Τήνος, η Μύκονος, η Πάρος, η Νάξος, η Ανάφη κτλ, ενώ  σημερινός σταθμός είναι ο Πόρος η Ύδρα και η Σπέτσες με την Μυτιλήνη, τη Σκιάθο, τη Σκόπελο, τα Κύθηρα τη Χίο  και την Ιθάκη να ακολουθούν.   Μέσω του προγράμματος που θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιουνίου το υγειονομικό προσωπικό εκπαιδεύεται σχετικά με την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας αλλά και στην παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας (ανά περίπτωση) για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών κατά το χρονικό στάδιο πριν την ασφαλή  διακομιδή ενός ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού SARS-CoV-2, σε κάποιο ορισμένο Νοσοκομείο Αναφοράς COVID-19.

Σημαντικός σταθμός είναι και το περιφερειακό ιατρείο της Αλοννήσου όπου θα πραγματοποιηθεί παράδοση νέου ασθενοφόρου (αντικατάσταση του παλαιού) από το Παράρτημα του ΕΚΑΒ Λάρισας.

 Εν τω  μεταξύ και  παρά τις γεωγραφικές δυσκολίες, όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την παρουσίαση του σχετικού σχεδίου με το κωδικό όνομα «τουρισμός με ασφάλεια», στόχος είναι η επιτυχής αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, όπως συνέβη και το χειμώνα και την άνοιξη.

Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη στην οδό Αριστοτέλους έχουν δημιουργήσει μία «ομπρέλα» ασφαλείας πάνω από την νησιωτική χώρα,  αξιοποιώντας όλες τις  υγειονομικές δομές και τους υφιστάμενους πόρους και ενισχύοντας παράλληλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με προσωπικό και  μέσα ατομικής προστασίας.

Με το μοντέλο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γεφυρώνει τις δομές  μικρότερων νησιών – που συνεπακόλουθα καταγράφονται και οι περισσότερες ελλείψεις – με νοσοκομεία που εδρεύουν στα μεγαλύτερα νησιά,  ενώ ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο παραμένει και η επικοικοινωνία (μέσω αεροδιακομιδών ή πλωτών διακομιδών) με νοσοκομεία αναφοράς της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, έχει επιτευχθεί η δέσμευση 18 κλινών ΜΕΘ (που δύναται να αυξηθούν άμεσα σε 79 εφόσον προκύψει ανάγκη) αλλά και 446 απλές κλίνες για την φιλοξενία ασθενών με ήπια συμπτώματα που χρήζουν όμως νοσηλείας που επίσης δύναται  να επεκταθούν  σε 694.

Τέλ0ς, σημαντικό εργαλείο αναμένεται να είναι και η λειτουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής στην οποία θα καταχωρηθεί ο χάρτης του δικτύου των υπηρεσιών υγείας, ώστε οι τουρίστες να έχουν στην διάθεση τους έναν  δωρεάν «πλοηγό» στο κινητό τους.

ΝησίΔομήΙατροίΑσθενοφόραIsobox
ΣκόπελοςΚ.Υ.102Εν αναμονή
ΙκαρίαΝοσοκομείο242Ναι
ΜήλοςΚ.Υ.82Ναι
ΚύθηραΝοσοκομείο132Ναι
ΚύθνοςΠ.Π.Ι.31Όχι
ΣίφνοςΠ.Π.Ι.21Εν αναμονή
ΣκύροςΠ.Π.Ι.52Όχι
ΛέροςΝοσοκομείο252Ναι
ΑνάφηΠ.Π.Ι.11Όχι
ΚίμωλοςΠ.Π.Ι.21Όχι