Χρησιμοποιώντας εκφράσεις που προκαλούν τις θρησκευτικές ευαισθησίες της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης, η Άγκυρα εξακολουθεί να επιδιώκει τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Λίγες μέρες πριν την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης για την τύχη του ιστορικού ναού, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβη σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας το παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας «οθωμανική ιδιοκτησία».

Εμμονή έχει γίνει για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του η προσπάθεια να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Τζαμί. Το MEGA και ο Ανδρέας Ρομπόπουλος βρέθηκαν έξω από την Αγία Σοφία. Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης δείχνουν διχασμένοι.

«Οθωμανική ιδιοκτησία η Αγία Σοφία»

Τη σκυτάλη των προκλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων υπέρ της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί πήρε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυριζόμενος ότι το ζήτημα δεν αφορά τη διεθνή κοινότητα

«Η Αγία Σοφία δεν είναι ένα διεθνές θέμα. Είναι θέμα κυριαρχίας. Και αυτό γιατί μετά την κατάκτησή της έγινε οθωμανική ιδιοκτησία».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν ξεκάθαρα. Σε έκθεση του State Department αναφέρεται πως Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Τόνισαν ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών»

«Δεν είναι ένα διμερές ζήτημα ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Είναι ένα διεθνές ζήτημα. Η Αγιά Σοφιά είναι Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ως τέτοιο πρέπει να το βλέπουμε. Είναι πολύ θετικές οι τελευταίες δηλώσεις και από αμερικανικής πλευράς», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο παιχνίδι τα Μέσα του Ερντογάν

Η συζήτηση που έχει πυροδοτηθεί για το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από αξιωματούχους της Τουρκίας και τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν διχάζει και τον τουρκικό λαό. Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Γενί Σαφάκ, 7 στους 10 Τούρκους επιθυμούν να μετατραπεί σε τζαμί.

Η συζήτηση διχάζει ακόμα και οικογένειες. Μπροστά στην κάμερα του Μέγκα διαφώνησαν πατέρας με κόρη ενώ υπήρξαν και βαθιά θρησκευόμενοι μουσουλμάνοι που θέλουν η Αγιά Σοφιά να παραμείνει μουσείο.

Το θέμα διχάζει και τον πολιτικό κόσμο στην Τουρκία. Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου πήρε σαφείς αποστάσεις

«Πιστεύω ότι ούτε η Κωνσταντινούπολη, ούτε η Τουρκία αυτή τη στιγμή χρειάζεται να φέρουν στην επικαιρότητα ένα τέτοιο θέμα», δηλώνει ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Ο πρώην πρωθυπουργός Νταβούτογλου θύμισε στον Ταγίπ Ερντογάν τις δικές του δηλώσεις μόλις πέρσι όταν του ζήτησαν να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία. Να γεμίσετε πρώτα το Μπλε τζαμί είπε, και μετά συζητάμε για την Αγία Σοφία.

Η Αθήνα πάντως τονίζει ότι η όποια απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας θα πρέπει να έχει την έγκριση της UNESCO παρά τους όποιους αντίθετους ισχυρισμούς του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

To MEGA στην Αγία Σοφία

Το μήλον της Έριδος μετά από τόσα χρόνια αποτελεί και πάλι ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του MEGA Ανδρέα Ρομπόπουλο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο λόγος που θέλει ο Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμπί την Αγ. Σοφία, είναι για να «μαντρώσει» τους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα του εθνικιστικού κόμματος. Το δικαστήριο θα συνέλθει στις 2 Ιουνίου κι αναμένεται η απόφαση. Αυτή τη στιγμή ασκείται μεγάλη πίεση.