Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απαντά στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και στις επικρίσεις που δέχθηκε για την κατάσταση στην Οικονομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας: «Αν τα πράγματα στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2019  ήταν τόσο καλά γιατί χάσατε τις εκλογές με 10 μονάδες. Και αν τα πράγματα πηγαίνουν σήμερα τόσο άσχημα όσο τα παρουσιάσατε, γιατί η εικόνα της κοινωνίας είναι τελείως διαφορετική, από αυτήν που παρουσιάσατε σήμερα».

Τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνηση και την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα έχετε πάρει ακόμη, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι εμφανίζεται ως υπέρμαχος της μεσαίας τάξης ότι με τις πολιτικές του τη διέλυσε.

Με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, σημείωσε ο πρωθυπουργός «θωρακίσαμε το σύστημα υγείας, δώσαμε έκτακτο επίδομα, αξιοποιήσαμε δωρεές, κάναμε 4.300 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών, διπλασιάσαμε τις κλίνες εντατικής θεραπείας και ξεπεράσαμε τις 1.000 και έχουμε σχέδιο για να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Μας παραδώσατε, πρόσθεσε,  «565 εσείς που διαφημίζατε το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σημείωσε πως  850 χιλιάδες επιχειρήσεις και 2 εκατ. εργαζόμενοι τέθηκαν υπό την προστασία της Πολιτείας και καθιερώθηκε – όπως είπε –  αποζημίωση.

«Το κράτος κάλυψε ασφαλιστικές εισφορές και δρομολογήσαμε τη μείωση ενοικίου» συμπλήρωσε.

Η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις σημείωσε ακόμη ενώ αναφορικά με τη στήριξη προς τις επιχειρήσεις, είπε πως  δεν είναι μία στήριξη χωρίς ελέγχους.

«Το τελευταίο  τρίμηνο έχουν γίνει πάνω από 88.000 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και χώρους εργασίας. Ο πρώτος στόχος είναι προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους πελάτες. Για εμάς, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι αναγκαίες αποστάσεις, όλα τα μέτρα θα εποπτεύονται αυστηρά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η αξιοπιστία μιας οικονομίας μετριέται με πολλούς τρόπους.

«Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, δεν χρειάζεται να σας πω πως εκτινάχτηκε μετά τις εκλογές. Υπάρχει και ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης. Πώς οι αγορές αποτιμούν την πορεία της οικονομίας. Οι αγορές μάς δανείζουν και πρέπει να μας δανείζουν με λογικό επιτόκιο, για να χρηματοδοτούμε ένα μεγάλο χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε. Βγήκατε με κόστος δανεισμού 3,9%. Η Ελληνική Δημοκρατία σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί της συνολικής πορείας της οικονομίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογράμμισε, ότι το Eurogroup μας συγχαίρει για τη διαχείριση της πανδημίας και συμπλήρωσε: «Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το αν η χώρα συστρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Η στήριξη της ΕΕ και η αξιοπιστία που έχει καταφέρει να κερδίσει η Ελλάδα στην Ευρώπη την πιστωνόμαστε σε βάθος χρόνου και αντανακλάται στο γεγονός ότι εξασφαλίσαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Η περιβόητη ύφεση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι ύφεση αλλά ανάπτυξη, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: 1% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Το πρώτο τετράμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%. Πόσο ήταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη; 3,6%… 4 φορές μικρότερη συρρίκνωση και εσείς εδώ κ. Τσίπρα μιλάτε για ύφεση ΝΔ».

Η ευημερία της χώρας πληγώθηκε

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η ευημερία της χώρας πληγώθηκε από το πέρασμα του ιού. «Φέτος θα έχουμε σημαντική ύφεση ενώ βρισκόμασταν σε τροχιά ανάπτυξης. Θα έχουμε ένα διαφορετικό καλοκαίρι ώστε το καλό όνομα της Ελλάδας να γίνει τίτλος που θα αφορά την αναγέννηση της Οικονομίας» σημείωσε.

Ο κοροναϊός πρόσθεσε, μπορεί να ανέκοψε την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν έπληξε όμως τις βάσεις της ενώ αναφερόμενος στις επενδύσεις, είπε: «Με ρωτήσατε να αναφέρω επενδύσεις επί δικών μας ημερών. θα αναφέρω 4 επενδύσεις που έγιναν μέσα στην πανδημία. Δύο ελληνικές start ups εξαγοράστηκαν για πολύ σημαντικά ποσά, δεκάδες εκατομμύρια» είπε μεταξύ άλλων .

Μίλησε ακόμη και τα νέα κεφάλαια που έρχονται στην Ελλάδα και αφορούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης που φτάνουν τα 32. δισ. «Δεν θα σπαταλήσουμε τα χρήματα. Θα τα επενδύσουμε για τη μεταμόρφωση της ελληνικής Οικονομίας».

«Μας ασκούσατε κριτική ότι είμαστε απόντες από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ότι δεν ζητούμε μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα , ότι δεν ενδιαφερόμαστε να πάρουμε εγγυήσεις και όχι δάνεια. Και έγινε αυτό που ζητούσαμε. Ήρθε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα 750 δισ. ευρώ το οποίο στηρίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και όχι δανεικά.

Όλα αυτά που κατηγορούσατε την κυβέρνηση ότι δεν θα μπορούσε να πετύχει, έγιναν από αυτή την κυβέρνηση. Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμα. Απαιτείται η έγκριση του Συμβουλίου και θα έχουμε δύσκολη διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση το ποσό αυτό δεν θα το σπαταλήσει, θα το επενδύσει για να χρηματοδοτήσει τη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο, τόνισε πως είχε πει ότι  από την αρχή αυτής της κρίσης πρέπει το βάρος έπρεπε να το επιμεριστούμε με τρόπο δίκαιο.

«Η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι ρεαλιστική στη βάση της και δυναμική στην εφαρμογή της. Να αντιστοιχεί με τις συνθήκες της πραγματικής οικονομίας. Αυτό επιχειρεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση. Εχει ως κεντρική του προτεραιότητα να μη χαθούν πολλές θέσεις εργασίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό  ότι «παραλάβετε τον Ιούλιο του 2019 μια οικονομία που έτρεχε με 2,8% ρυθμό ανάπτυξης και πετύχατε ύφεση μέσα σε 4 μήνες Αυτό δεν είναι επίτευγμα κοροναϊού, είναι δικό σας».

Υποστήριξε ακόμη πως  «ο κοροναϊός μάλλον σας βόλεψε σε σχέση με τις εξελίξεις στην οικονομία, και τώρα θα τα ρίξετε όλα σε αυτόν».

Γιατί τα κάνατε θάλασσα στην οικονομία; αναρωτήθηκε ο Αλεξης Τσίπρας, καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει ποια είναι εκείνη η επένδυση που έφερε η κυβέρνηση.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν θελήσατε να αξιοποιήσετε την αξιοπιστία που κερδίσαμε στις αγορές».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «αφήσατε τις τράπεζες ανεξέλεγκτες» και πρόσθεσε ότι μειώθηκαν 9,4%τα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

«Η αποτυχία σας στην οικονομία είναι καθολική και προηγείται του κοροναϊού», είπε.