Με ένα 10ετές ομόλογο η Ελλάδα προχωρά σε νέα έξοδο στις αγορές.

Τα μηνύματα μετά την χθεσινή αναγγελία των 6 συμβούλων έκδοσης (BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan) και πριν καν ανοίξει το βιβλίο προσφορών, είναι  θετικά για την έκδοση και φαίνεται πως κυβέρνηση και Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αποφάσισαν να «χτίσουν» την σχέση της χώρας με τις διεθνείς χρηματαγορές.

Βέβαια, την έκδοση αυτή είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως τα συγκεκριμένα ποσά που δανείζεται το κράτος από τις αγορές χρησιμοποιούνται -μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης- για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης. Καθώς, τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα αρχίσουν να εισρέουν από τον Ιούλιο.

Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan.

Σημειώνεται ότι μετά το νέο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το σχέδιο της Κομισιόν για το «Ταμείο Ανάκαμψης», το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να έχουν υποχωρήσει (η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,38%).

Η ΕΚΤ είχε αγοράσει έως το τέλος του Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), ελληνικά ομόλογα αξίας 4,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στην τελευταία συνεδρίασή της αποφάσισε την αύξηση των κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας κατά 600 δισ. ευρώ, στο 1,35 δισ. ευρώ συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα, στηρίζοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Οκτώβριο. Είχαν αντληθεί 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο οριακά πάνω από το 1,5%, ενώ είχε συγκεντρώσει προσφορές περί τα 5,4 δισ. ευρώ.

Ο στόχος τώρα είναι να έχει μεγαλύτερη κάλυψη, επιθυμητή η προσφορά άνω των 10 δις και επιτόκιο κάτω από το 1,5%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην δευτερογενή αγορά είναι στο 1,385%.