Ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, θα βρεθεί στην Τουρκία την Πέμπτη για να συναντηθεί με τον σύμμαχό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το CNN Turk.

H είδηση αυτή έρχεται στον απόηχο της ανακοίνωσης του ΟΗΕ ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για εκεχειρία στην εμπόλεμη χώρα έπειτα από εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο διαδίκτυο η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) αναφέρει ότι χαιρετίζει την πρόθεση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα με τη συμμετοχή 5 αξιωματούχων από κάθε πλευρά.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του Χάφταρ, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, έδρας της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ.

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως η κυβέρνηση, με τη στήριξη της Τουρκίας, έχει απωθήσει τον ΛΕΣ από πολλές περιοχές τις οποίες είχε καταλάβει βορειοδυτικά της Τρίπολης. Ομως ο ΛΕΣ, που στηρίζεται μεταξύ άλλων από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε ότι ανέκτησε χθες κάποια από τα χαμένα εδάφη.

Μέχρι στιγμής φέτος έχουν ανακοινωθεί δύο εκεχειρίες, αν και τις δύο φορές οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ παραιτήθηκε τον Μάρτιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη δεν έχει συμφωνήσει στον αντικαταστάτη του, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Αναφορές για απόβαση τουρκικών τεθωρακισμένων στη Λιβύη

Πάντως, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, επιπλέον τουρκικές δυνάμεις φέρεται να αποβιβάστηκαν στην Λιβύη την Τρίτη.

Αν και οι πληροφορίες δεν έχουν διασταυρωθεί, ο εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, υπό τον στρατάρχη Χάφταρ, κατηγόρησε την Τουρκία ότι στέλνει πλοία με μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων στο λιμάνι της Μισράτα, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και οι συμμαχικές του πολιτοφυλακές.

«Ένα τουρκικό πλοίο εντοπίστηκε να κινεί τεθωρακισμένα M60 που ανήκουν στην τουρκική εταιρεία CIRKIN», δήλωσε ο Mismari, εκπρόσωπος τύπου του LNA στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook.