Επίθεση στην κυβέρνηση για τα εργασιακά έκανε η Έφη Αχτσιόγλου υποστηρίζοντας ότι το κυβερνητικό μείγμα για την εργασία είναι «οριζόντια μείωση μισθών 20%, απολύσεις και επιδοτούμενη ανεργία».

Αντίθετη με τις ανάγκες τις κοινωνίας

«Τα μέτρα της κυβέρνησηςγια τις επιχειρήσεις είναι ανεπαρκή και για την εργασία είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που έχει ανάγκη η κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου σ

Ειδικότερα, η κα Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στον RealFM 97,8, τόνισε ότι «η κυβέρνηση επιμένει στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο αφήνει εκτός πάρα πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τα κριτήρια που έχουν τεθεί, ενώ ακόμη και για εκείνες που τη λαμβάνουνδεν είναι παρά ένα δάνειο που αυξάνει το ιδιωτικό χρέος τους,τη στιγμή που οι επιχειρήσεις χρειάζονταιενίσχυση ρευστότηταςη οποία να τους επιτρέψει να ανοίξουν και να λειτουργήσουν».

Στον αντίποδα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε η κα Αχτσιόγλου είναι «να υπάρξει μία μη επιστρεπτέα ενίσχυση συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις με βάση τον αριθμό των εργαζομένων τους, συγκεκριμένα 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο με ένα ταβάνι στην επιδότηση.

Εκρηκτικό μείγμα στην αγορά εργασίας

Παράλληλα, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% και μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%. Αυτός ο συνδυασμόςμέτρων μπορεί να δώσει πραγματικά μία ανάσα και να διευκολύνει την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.Διότι αν αρχίσουν να βάζουν λουκέτα θα έχουμε μία βαθιά και μακρά στο χρόνο ύφεση,από την οποία δεν θα έχουμε γρήγορη ανάκαμψη».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε, επίσης, ότι «το σχέδιο που υλοποιεί η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα εκρηκτικό μείγμα στην αγορά εργασίας. Στους εργαζόμενουςέχουν δοθεί τρεις δρόμοι: ή θα απολυθούν, ή θα είναι σε καθεστώς επιδοτούμενης ανεργίας,ή θα μειωθούν οριζόντια οι μισθοί τους κατά 20%».

Το μοντέλο της επιδοτούμενης εκ περιτροπής εργασίας με μείωση μισθού, τόνισε, «δενδιευκολύνει την επιχείρηση στολεγόμενο μισθολογικό ή μη μισθολογικό κόστος,ο εργαζόμενος χάνει 20% του μισθού του και το κράτος επιδοτεί. Δηλαδή είναι μία επιλογή από την οποία όλα τα μέρη βγαίνουν χαμένα».

Αναφερόμενη στην πρόταση της Κομισιόν,για το πακέτο ενίσχυσης των κρατών-μελών της Ε.Ε., επισήμανε ότι «είναι μία κατ’ αρχήν θετική εξέλιξη, που δείχνει ότιόσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑγια την ανάγκηπραγματικής ενίσχυσης της οικονομίας, της αγοράς και των επιχειρήσεων είναι στη σωστή κατεύθυνση» και πρόσθεσε ότι «η κριτική περί “λεφτόδεντρων” ήταν τελικά μία εντελώς ατυχής κριτική από την κυβέρνηση».

Σημείωσε, τέλος, ότι στην πρόταση «υπάρχουν και γκρίζα σημεία, δηλαδή αν θα υπάρχουν αιρεσιμότητες και το τι θα γίνει τελικά στη Σύνοδο Κορυφής».

Πηγή ΑΜΠΕ