Οι Σουηδία, Λουξεμβούργου και Ιρλανδία εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή με τα ισχυρότερα διαβατήρια παγκοσμίως, δίνοντας στους κατόχους τους την δυνατότητα να ταξιδέψουν σε 190 χώρες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων Nomad Capitalist.

Ειδικότερα η Nomad Capitalist κατέταξε τα καλύτερα διαβατήρια παγκοσμίως αξιολογώντας 199 διαφορετικά διαβατήρια σε πέντε κατηγορίες: σε ταξίδια χωρίς βίζα, σε διεθνείς νόμους περί φορολογίας, σε παγκόσμια αντίληψη για την χώρα, σε δυνατότητα διπλής υπηκοότητας και σε προσωπικές ελευθερίας των χωρών προς τους πολίτες τους.

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια λοιπόν τρεις χώρες κέρδισαν την κορυφή, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία σημειώνοντας 114 πόντους.

Η Σουηδία που πέρυσι είχε καταλάβει την δεύτερη θέση της λίστας φέτος βρέθηκε στην κορυφή χάρη στην δυνατότητα του διαβατηρίου της για ταξίδια χωρίς βίζα σε 186 χώρες, τα υψηλά επίπεδα προσωπικών ελευθεριών και την εξαιρετική παγκόσμια φήμη της.

Με την ίδια βαθμολογία το Λουξεμβούργο διατήρησε την κορυφαία θέση του για τρίτη συνεχόμενη χρονιά – τα προηγούμενα χρόνια ήταν στο νούμερο 10. Το Λουξεμβούργο παρέχει στους πολίτες του υψηλά επίπεδα ελευθερίας, έχει μια εξαιρετική παγκόσμια αντίληψη και πλέον είναι πιο εύκολο πολιτογραφηθεί κανείς στη χώρα.

Εξίσου ισχυρό αποδείχτηκε και το ιρλανδικό διαβατήριο χάρη στο γεγονός ότι έχει έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές εταιρικού φόρου στην Ευρώπη, υψηλές βαθμολογίες θεωρήσεων και εξαιρετική παγκόσμια φήμη.

Ποια ήταν όμως τα 10 καλύτερα διαβατήρια παγκοσμίως:

Σουηδία

Λουξεμβούργο

Ιρλανδία

Ελβετία

Βέλγιο

Φινλανδία

Πορτογαλία

Σιγκαπούρη

Τσεχική Δημοκρατία

Μάλτα

Από την άλλη το βρετανικό διαβατήριο βρέθηκε στη θέση 11 καθώς οι πολίτες του μπορούν να επισκεφθούν 185 χώρες χωρίς βίζα, έχουν σχεδόν πάντα τη δυνατότητα να κατέχουν και δεύτερη υπηκοότητα, έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα προσωπικής ελευθερίας και είναι αρκετά υψηλά στο εξωτερικό.

Όσο για το ελληνικό διαβατήριο βρίσκεται στην 27η θέση με τους κατόχους του να μπορούν να ταξιδέψουν σε 188 χώρες χωρίς βίζα, να μπορούν εύκολα να έχουν διπλή υποκοότητα και να συγκεντρώνει σχετικά καλή βαθμολογία στην φήμη της χώρας και τις προσωπικές ελευθερίες των κατοίκων της.

Μάλιστα το ελληνικό διαβατήριο βρίσκεται πιο πάνω από το αμερικανικό διαβατήριο, το οποίο καταλαμβάνει την 40ακοστή θέση. Παρότι επιτρέπει στους κατόχους του να επισκεφτούν 185 χώρες χωρίς βίζα, αφού οι Αμερικανοί πολίτες χάνουν πόντους από την φορολογία η οποία καταβάλλεται ανεξάρτητα από το πού ζουν.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η Ιαπωνία, που κατέλαβε την 21η θέση στη λίστα, έχει το καλύτερο διαβατήριο για ταξίδια χωρίς βίζα αφού δίνει πρόσβαση σε 191 χώρες.

Σύμφωνα με την έρευνα, το χειρότερο διαβατήριο είναι το αφγανικό διαβατήριο αφού επιτρέπει την είσοδο χωρίς βίζα μόνο σε 26 χώρες, στους πολίτες του συχνά απαγορεύεται η είσοδος σε σημαντικό αριθμό χωρών ενώ απαγορεύεται αυστηρά η διπλή υπηκοότητα και έχουν λιγότερη ελευθερία. Το αμέσως προηγούμενο είναι το διαβατήριο του Ιράκ επιτρέποντας τα ταξίδια χωρίς βίζα μόνο  σε 28 χώρες και διατηρώντας χαμηλά επίπεδα ελευθερίας για τους κατοίκους του ενώ στην τρίτη θέση από το τέλος βρίσκεται η Υεμένη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από