Σε ακόμα πιο επικίνδυνα -για τη δημοκρατία- μονοπάτια δείχνει να κινείται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος με αφορμή τις επικρίσεις εις βάρος του από το Twitter φέρεται αποφασισμένος να χειραγωγήσει τα social media υπογράφοντας μια εκτελεστική εντολή σήμερα Πέμπτη.

Τις προθέσεις του Τραμπ αποκάλυψε η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, η οποία δήλωσε ότι ο πρόεδρος σκοπεύει να εκδώσει εκτελεστική εντολή «σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Από την πλευρά του ο Τραμπ, με ανάρτησή του επίσης στο Twitter, επέμεινε στις κατηγορίες περί λογοκρισίας, διαμηνύοντας ότι «δεν θα το επιτρέψω. Το προσπάθησαν το 2016 και απέτυχαν. Μείνετε συντονισμένοι».

Η γραμματέας του Λευκού Οίκου, βέβαια, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει η εκτελεστική εντολή του Τραμπ, αλλά είπε ότι θα υπογραφεί την Πέμπτη, όπως μετέδωσε και η ρεπόρτερ Λευκού Οίκου του PBS Newshour, Yamiche Alcindor.

Η διαμάχη με το Twitter

Η μεγάλη κόντρα του Τραμπ με τα social media ξεκίνησε χθες Τετάρτη, και μάλιστα τη σχολίασε αργότερα και ο Μάρκ Ζάκερμπερκ, ιδιοκτήτης της Facebook.

O Τραμπ κατηγόρησε το Twitter ότι επεμβαίνει στις εκλογές των ΗΠΑ, με αφορμή την επισήμανση που έκανε η εταιρεία σε δικά του tweets περί «πιθανής ύπαρξης παραπλανητικών ειδήσεων».

Ο Τραμπ ισχυριζόταν ότι η επιστολική ψήφος μέσω ταχυδρομείου συνδέεται με απάτη και ότι είναι χαλκευμένες. Νωρίτερα την Τετάρτη, ένας ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε αγωγή που ισχυρίστηκε ότι το Twitter, το Facebook, η Apple και η Google συνωμότησαν για να καταστείλουν τις απόψεις των Ρεπουμπλικανών στο διαδίκτυο, ανέφερε το Bloomberg.

Η πρόθεση του Τραμπ να λάβει απόφαση κατά των social media, προκάλεσε την αντίδραση του Ζάκερμπεργκ. Μιλώντας στο Fox News- σημείωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη «δεν αποτελεί σωστή αντίδραση».

Ισχυρίστηκε μάλιστα πως δεν γνωρίζει τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση, αλλά διευκρίνισε πως κάθε είδους λογοκρισία δεν μπορεί να αποτελεί σωστή αντίδραση. Η συνέντευξη του ιδιοκτήτη της Facebook θα μεταδοθεί εντός της ημέρας και εντός αυτής υπάρχει και η δική του θέση για την κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον Τραμπ και το Twitter.

Δημοσκοπική πίεση

Έγκυροι αμερικανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι  η αντίδραση του Τραμπ έχει άμεση σχέση με την δημοσκοπική πίεση που δέχεται ενόψει των εκλογών. Η αποτυχημένη διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού έχει δώσει ώθηση στον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν, που αυτή τη στιγμή μοιάζει να θεωρείται φαβορί.

Ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ είναι υψηλότερος από τους θανάτους από την εποχική γρίπη που χρονολογείται την περίοδο 1957-1958, όταν 116.000 έχασαν τη ζωή τους. Σε περίπου τρεις μήνες, οι θάνατοι από την Covid-19 υπερβαίνουν τον αριθμό των Αμερικανών που σκοτώθηκαν συνολικά στον πόλεμο της Κορέας, τον πόλεμο του Βιετνάμ και την πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ από το 2003-2011.