Με την αποκλειστική συνέντευξη του αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στο MEGA ασχολούνται εκτενώς τα τουρκικά ΜΜΕ, μέσω της οποίας ο αμερικανός διπλωμάτης στηλίτευσε την προκλητική στάση της Άγκυρας σε θάλασσα και ξηρά.

«Τα ελληνικά σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν»είπε χαρακτηριστικά στην κάμερα του MEGA ο Τζέφρι Πάιατ, ενώ εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Έβρο και Αιγαίο.

Σε δημοσίευμά του το BBC, στην τουρκική έκδοση, στέκεται ιδιαιτέρως στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, για την οποία ο αμερικανός πρέσβης τόνισε στο MEGA ότι «οι ΗΠΑ και εγώ προσωπικά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι έχουμε μια εκ διαμέτρου αντίθετη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου της θάλασσας σε σχέση με την Τουρκία».

«Πιστεύουμε ότι τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα σχετικά με τις παράκτιες δραστηριότητες. Πιστεύουμε επίσης ότι τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης δεν μπορούν να τεθούν από μια μονομερή ενέργεια, όπως αυτή που έκανε πέρυσι η Τουρκία. Τα ζητήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω του διαλόγου» διαμήνυσε ο Τζέφρι Πάιατ.

Παράλληλα, το BBC αναφέρεται στις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας σε στεριά και θάλασσα, τις οποίες -όπως είπε ο κ. Πάιατ- οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα.

«Η δική μας κόκκινη γραμμή είναι ότι είναι απαράδεκτο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν στρατιωτική συμπλοκή – τυχαία ή εσκεμμένη – μεταξύ δυο σημαντικών συμμάχων του ΝΑΤΟ σε μια γεωπολιτικά ιδιαίτερα σπουδαία περιοχή» τόνισε ο αμερικανός πρέσβης στο MEGA.

Τέλος, αναφορά γίνεται και στο ζήτημα των μεταναστών που επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα από τον Έβρο τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο κ. Πάιατ έκανε λόγο για «προκλητικές ενέργειες, όταν η τουρκική κυβέρνηση ενθάρρυνε μετανάστες να περάσουν τα ελληνικά σύνορα». Μάλιστα, όπως είπε, «ορισμένοι από τους μετανάστες ήταν θύματα, τους είπαν ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα άνοιξαν και για αυτό ήρθαν στον Έβρο».

Η συνέντευξη του αμερικανού πρέσβη στο MEGA: