Το τέλος των τηλεοπτικών ενημερώσεων για τον κοροναϊό, όπως τις είχαμε συνηθίσει τους τελευταίους μήνες ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή -τελευταία όπως αποδείχτηκε- ενημέρωση μπροστά από τις κάμερες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, εμφανώς συγκινημένος, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα κατάφερε η Ελλάδα όλους αυτούς τους μήνες στην επιτυχημένη μάχη με τον φονικό ιό, υπογράμμισε πως «δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση».

«Θέλω και εγώ σταδιακά να επιστρέψω στα υπόλοιπα καθήκοντά μου» είπε και εξήγησε πως η ενημέρωση θα γίνεται γραπτά σε καθημερινή βάση έως τις 31 Μαΐου και στη συνέχεια μια φορά την εβδομάδα, όπως γίνεται με τη γρίπη.

«Όπως με έμαθαν οι δάσκαλοι μου, παρέμεινα μαθητής και όχι καθηγητής. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά δεδομένα, χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις» είπε χαρακτηριστικά, ενώ απάντησε σε όσους είχαν ασκήσει κριτική.

Τι απάντησε στους επικριτές του

«Σε μια κατάσταση με συνεχείς αβεβαιότητες, τις οποίες κατά καιρούς σας παρουσίασα. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις, χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις. Χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα. Χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα» είπε και συμπλήρωσε:

«Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο. Δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου. Σε μοναδικές στιγμές της ιστορίας, ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμείχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Για να αναπαραχθεί το ψέμα ως αλήθεια. Το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν» κατέληξε.

«Στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία»

Ο κ. Τσιόδρας έκλεισε την τοποθέτησή του με στίχους που απέδωσε στον Οδυσσέα Ελύτη και ευχαριστώντας μας για όλα.

Παρόλα αυτά το ποίημα μονάχα αποδίδεται στο σπουδαίο ποιητή, αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμία από τις ποιητικές του συλλογές και ως εκ τούτου δεν θεωρείται δικό του.

Το ποίημα έχει ως εξής:

Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα

και με τα πιο μικρά..

Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.

Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές.

Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.

Πολύ…

Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.

Πολύ…

Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς.

Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.

Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.

Που μπορώ και κλαίω ακόμα.

Και που τραγουδάω… μερικές φορές…

Στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού

Υπενθυμίζεται ότι για το τέλος της ενημέρωσης είχε… προϊδεάσει και ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι ο κ. Τσιόδρας θα παραμείνει στενότατος συνεργάτης του.

Δείτε το βίντεο:

Τι είπε ο Χαρδαλιάς

Στη συνέχεια, το δικό του «αντίο» είπε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρφαλιάς, ο οποίος τόνισε ότι «η νέα φάση της προσπάθειάς μας, σε αυτό το πλαίσιο οι ενημερώσεις θα συνεχιστούν όχι με τον έκτακτο χαρακτήρα που υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά αυτή η ανάγκη. Από το δύσκολο «Μένουμε Σπίτι» έχουμε περάσει στο εξίσου δύσκολο «Μένουμε Ασφαλείς».

Η επικοινωνία μας μετά από 72 ημέρες μπαίνει σε νέα φάση.

Ένας κύκλος κλείνει αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση. Καλή δύναμη , καλή συνέχεια σε όλους μας. Μένουμε ασφαλείς, βγαίνουμε νικητές».