To «πράσινο φως» έδωσαν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών από την 1η Ιουνίου.

«Έγινε εκτεταμένος διάλογος, και είχαμε μια πολύ καλή εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων που μας φέρανε οι επιδημιολόγοι μας καθώς και την επίδραση του ανοίγματος της Α’ Λυκείου την κίνηση της επιδημίας στην Ελλάδα… Όλα αυτά λήφθηκαν υπόψη πριν γίνει η ομόφωνη εισήγηση στην κυβέρνηση» τόνισε ο Νίκος Σύψας.

«Ήταν ομόφωνη απόφαση. Από τη στιγμή που αποφασίζουμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν πριν τελειώσει η πανδημία πρέπει να αποφασίσουμε πότε… Τώρα ή το φθινόπωρο; Τώρα είναι πολύ καλύτερη εποχή, καλύτερος καιρός, τα παράθυρα ανοιχτά, ένα πολύ κάλο R0, από τα χαμηλότερα της Ευρώπης, είναι ιδανική ευκαιρία τα παιδιά να πάνε σχολείο και να εκπαιδευτούν πώς να συμπεριφέρονται μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές τους σε μια περίοδο επιδημίας, κάτι που θα είναι πολύτιμο για το φθινόπωρο».

«Θέλουμε σε κάθε τάξη να υπάρχουν 15 παιδιά το πολύ. Αν υπάρχουν 15 μόνο μπορούν να πηγαίνουν και κάθε μέρα στο σχολείο. Ειδάλλως μέρα παρά μέρα» εξήγησε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σύψας σημείωσε ότι έχει ληφθεί πρόνοια με απλή δήλωση γονέα ότι στην οικογένεια υπάρχει ευπαθές άτομο, ώστε το παιδί να εκπαιδευτεί εξ αποστάσεως.

Οι λεπτομέρειες τη Δευτέρα

Λεπτομέρειες για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων αναμένεται να δοθούν την Δευτέρα το μεσημέρι.

Όπως ανακοινώθηκε, στην αυριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, στις 13:00 στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, θα συμμετάσχει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, για περαιτέρω εξειδίκευση των λεπτομερειών σχετικά με την επαναλειτουργία των ανωτέρω δομών.

Τα στοιχεία που έδωσαν το «πράσινο φως»

Ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου τόνισε, μεταξύ άλλων, για το άνοιγμα των σχολείων πως «οι περισσότεροι από τους συναδέλφους συνηγορούν ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν και πρέπει να ανοίξουν. Επιδημιολογικά είμαστε πολύ καλά, το R0 είναι πολύ κάτω από 1. Δεν είναι επιδημιολογικό το θέμα μας. O ιός θα είναι για πολύ καιρό μαζί μας, ούτε τον Σεπτέμβριο ούτε τον Οκτώβριο θα είναι πλήρως ασφαλές».

Στη συνέχεια, δε, παρέθεσε τρία επιχειρήματα που οδηγούν τους επιστήμονες να δώσουν το «πράσινο» για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων:

1. Τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλή πιθανότητα να νοσήσουν.

2. Οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι μικρές.

3. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αλλά φαίνεται ότι ο ρόλος των παιδιών στην μετάδοση του ιού είναι μικρός.

Η επιχειρηματολογία υπέρ του ανοίγματος των σχολείων

Υπέρ της επιστροφής των μαθητών του Δημοτικού στα θρανία έχει ταχθεί ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή, για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο».

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς στο δίλημμα πολιτείας και γονέων, αναφορικά με το άνοιγμα δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.

Με αφορμή τις σκέψεις στην κυβέρνηση, για επιστροφή των παιδιών στα δημοτικά από την 1η Ιουνίου ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως υπήρξε κάποιο επιδημιολογικό όφελος από τη διακοπή της λειτουργίας των σχολείων.

«Να γνωρίζετε καλά, μπορώ να το διαβεβαιώσω κάποια από τα επιχειρήματα θα μπορούσαν να αφορούν και άλλες κοινές ιώσεις, όπως η γρίπη» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφορικά με απόψεις επιστημόνων που εκφράζουν επιφυλάξεις αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Όπως είπε ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά από επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων:

1. Η κρυφή ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση για τα παιδιά που ανήκουν σε πιο φτωχές οικογένειες.

2. Κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία, γνώση που δεν έχει ευρέως αξιολογηθεί. Η πλειονότητα των παιδιών είτε δεν είχε καλή πρόσβαση, είτε δεν παρακολουθούσε τα μαθήματα.

3. Σημαντικές επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Έχουμε παιδιά που εδώ και εβδομάδες δεν έχουν συναντήσει τους φίλους τους.

4. Οικονομικοί λόγοι που αφορούν κυρίως τους γονείς. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Unicef, συνιστάται στις Αρχές να συνεξετάζουν τα οφέλη και τους κινδύνους ενός ενδεχόμενου ανοίγματος των σχολείων. Τι θα λειτουργήσει καλύτερα για ένα παιδί που μένει με ευπαθή ομάδα, είναι σημαντικό για την υγεία του να μην πάει στο σχολείο.

Τι ζητούν οι δάσκαλοι για το άνοιγμα των δημοτικών

Οι δάσκαλοι από την πλευρά τους που θα κληθούν να χειριστούν το ζήτημα της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία και την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας, εμφανίζονται θετικοί με το άνοιγμα των δημοτικών, ωστόσο επισημαίνουν ορισμένα ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν άμεσα.

«Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν γιατί τα κλειστά σχολεία έχουν ταξικό πρόσημο καθώς πλήττονται περισσότερα τα παιδιά φτωχών οικογενειών» σημειώνει μιλώντας στο in.gr ο Γ.Γ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Σταύρος Πετράκης.

Τονίζει πως  αυτοί που πρέπει να αποφασίσουν το άνοιγμα των σχολείων είναι οι ειδικοί.

Ο κ. Πετράκης πάντως σημειώνει πως τα παιδιά μικρής ηλικίας αποκλείεται να κρατήσουν τις αποστάσεις που πρέπει, ενώ αναφέρεται και στα προβλήματα που θα υπάρξουν λόγω των κτηριακών προβλημάτων σημειώνοντας πως κάποιες αίθουσες είναι μικρές.

Ένα άλλο ζήτημα, υποστηρίζει ο κ. Πετράκης, αφορά στον καθαρισμό των σχολείων και στις πρόσθετες ανάγκες που θα υπάρξουν.

«Οι καθαρίστριες  των δημοτικών σχολείων βρίσκονται αυτό το διάστημα  στα γυμνάσια και τα λύκεια. Προφανώς θα πρέπει να επιστρέψουν αλλά  και να ενισχυθούν για τις αυξημένες ανάγκες που θα υπάρχουν λόγω της πανδημίας.

Προσθέτει ακόμη, πως το  υπουργείο Παιδείας δεν έχει συζητήσει με τους δασκάλους για το άνοιγμα των σχολείων, δεν έχει ζητηθεί η γνώμη τους.

«Θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των μαθητών. Ωστόσο θα έπρεπε το υπουργείο να ζητήσει τη γνώμη μας για να συζητήσουμε τυχόν προβλήματα που θα υπάρξουν» τονίζει.