Ο ρωσικός στρατός αναπτύχθηκε στη Σιβηρία για να περιορίσει την εξάπλωση μιας εστίας του κοροναϊού στο μεγαλύτερο χρυσωρυχείο της χώρας, με τουλάχιστον 400 εργαζόμενους να έχουν βρεθεί θετικοί στην covid-19 μέχρι τώρα.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει την ολοκλήρωση ενός καταυλισμού με σκηνές για τη διαμονή ανά 14 “έως και 2.000” εργατών στο ορυχείο Ολιμπιάντα στην επαρχία Κρασνογιάρσκ, στην ανατολική Σιβηρία.

Στον καταυλισμό αυτό, που βρίσκεται σε ένα χωριό στη μέση της τάιγκας, αναμένεται να μεταφερθούν εργαζόμενοι στο χρυσωρυχείο που ήρθαν σε επαφή με όσους έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ή που “βρίσκονται εντός της ζώνης κινδύνου”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ο στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι έστησε ένα κινητό νοσοκομείο εκστρατείας το οποίο δέχεται ασθενείς.

Τη Δευτέρα οι αρχές της επαρχίας Κρασνογιάρσκ πραγματοποίησαν έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν την κατάσταση στο χρυσωρυχείο, όπου τα πρώτα κρούσματα της covid-19 καταγράφηκαν στις αρχές Μαΐου.

Προσωρινά νοσοκομεία έχουν ανοίξει σε πολλές περιοχές των εγκαταστάσεων του χρυσωρυχείου, κυρίως στην αίθουσα του γυμναστηρίου και στον χώρο όπου κοιμούνται οι εργαζόμενοι, εξήγησαν οι τοπικές αρχές.

Ιδιοκτησίας της εταιρείας Polyus, το χρυσωρυχείο Ολιμπιάντα ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1996 και τώρα διαθέτει τρεις χώρους εξορύξεων.

Ο γενικός διευθυντής της Polyus Πάβελ Γκρατσέβ δήλωσε τη Δευτέρα ότι 866 εργαζόμενοι, σε σύνολο σχεδόν 6.000, έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό, σύμφωνα με τα πρώτα τεστ.

Σύμφωνα με τη ρωσική υγειονομική υπηρεσία Rospotrebnadzor, τα δεύτερα διαγνωστικά τεστ επιβεβαίωσαν τη μόλυνση τουλάχιστον 400 εργαζόμενων.

Από την αρχή της επιδημίας πολλά απομονωμένα ορυχεία στη Ρωσία, κυρίως υδρογονανθράκων, έχουν αναχθεί σε εστίες μολύνσεων.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, στη Ρωσία έχουν καταγραφεί 317.554 κρούσματα της covid-19 και 3.099 θάνατοι, γεγονός που την καθιστά τη δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα στον κόσμο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ