Εκτενές δημοσίευμα για τους μικρούς, αφανείς ήρωες, δηλαδή τους 56 φοιτητές και απόφοιτους ιατρικούς που ρίχτηκαν εθελοντικά στη μάχη κατά του κοροναϊού έκανε το Associated Press.

Ειδικότερα 56 απόφοιτοι και φοιτητές ιατρικής έχουν πάρει μέρος εθελοντικά στο πρακτικό πρόγραμμα κατάρτισης που γίνεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και ουσιαστικά καθημερινά καθημερινά στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κοροναϊού βοηθώντας το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Η φοιτήτρια ιατρικής Μιχαέλα Αλεξάνδρου κρατά το χέρι ασθενούς την ώρα που η συνάδερφός της παίρνει αίμα από ασθενή στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press και ο φωτογράφος Θανάσης Σταυράκης βρέθηκαν στο «Σωτηρία» και μίλησαν με τους γιατρούς και τους φοιτητές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου όλα ξεκίνησαν όταν έγινε σαφές πως χρειάζονταν περισσότεροι άνθρωποι για να φέρουν σε πέρας την αποστολή του «Σωτηρία» το οποίο είναι και νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό.

Δύο καθηγητές ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ζήτησαν βοήθεια από εθελοντές μέσω προγράμματος που είχε σχεδιαστεί για απόφοιτους.

Η φοιτήτρια Ιατρικής Αδαμαντία Παπαμιχαήλ ενημερώνει την γιατρό Κατερίνα Μπακίρη στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σωτηρία

Στο πρόγραμμα δήλωσαν συμμετοχή ακόμη και φοιτητές που  δεν είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους αλλά βρίσκονται στον τελευταίο χρόνο.

Αυστηρή εκπαίδευση

«Πέρασαν από αυστηρή εκπαίδευση και τους ανατέθηκαν συγκεκριμένα καθήκοντα και περιφερειακές εργασίες» είπε στο AP η επίκουρη καθηγήτρια και ειδικός μεταδοτικών ασθενειών Γαρυφαλλιά Πουλάκου, που οργάνωσε το  πρόγραμμα με τον καθηγητή ιατρικής και ιατρικής ογκολογίας Κώστα Συρίγο. «Σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να εισέλθουν στην λεγόμενη ‘Κόκκινη Ζώνη’ με τους ασθενείς που νοσηλεύονταν με κορονοϊό» πρόσθεσε.

Τα καθήκοντα που έπρεπε να έχουν

Τα καθήκοντα των φοιτητών είναι απαραίτητα ώστε να μην υπάρξουν τυχόν λάθη αλλά και ώστε να προσφέρουν απλόχερα βοήθεια στο ιατρικό προσωπικό.

Ουσιαστικά οι φοιτητές παρακολουθούν μικροεπεμβάσεις, λαμβάνουν δείγματα αίματος και διαχειρίζονται έγγραφα.

Επίσης, συχνά καλούνται να συνομιλήσουν με τους συγγενείς ανθρώπων που νοσηλεύονται με κοροναϊό.

Η 21χρονη Άννα Καραγιαννάκου, φοιτήτρια στο τρίτο έτος στο Πανεπιστήμιο Σαφαρίκ της Σλοβακίας, είπε ότι απέκτησε ζωτικές γνώσεις για το τι σημαίνει να είναι κάποιος γιατρός.

«Παρόλο που δεν μου επιτρεπόταν να βοηθήσω στην θεραπεία ασθενών με κοροναϊό, το είδα ως ευκαιρία παροχής βοήθειας έστω και σε άλλα καθήκοντα αλλά και την απόκτηση εμπειρίας σε μια ιστορική στιγμή συνθηκών κρίσεως, παρόμοιες με τις οποίες δεν θα μπορούσα να συναντήσω ξανά στην ζωή μου» δήλωσε στο AP.

Οι φοιτητές ιατρικής που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του νοσοκομείου Σωτηρία: Νικόλαος Κατσανάκης, Ηλίας Σινανίδης, Κωνσταντίνος Κουφατζίδης και Άννα Καραγιαννάκου
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από