Ένας θάνατος ασθενούς με κοροναϊό σημειώθηκε σήμερα ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 163.

Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 2.834 μετά την επιβεβαίωση 15 νέων κρουσμάτων σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο.

Εκ των συνολικών κρουσμάτων το 55,2% αφορά άνδρες.

Ακόμα, όσον αφορά στους νεκρούς, η διάμεση ηλικία ήταν τα 75 έτη και το 93,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 22 συμπολίτες μας, με διάμεση ηλικία 72 ετών. Από αυτούς, εννέα είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες ενώ το 95,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επιπλέον, 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουν ελεγχθεί 128.525 κλινικά δείγματα.

«Δεν εξαφανίστηκε ο ιός»

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Χατζηγεωργίου έκανε ειδική αναφορά στην άρση των μέτρων στη χώρα μας, ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν εξαφανίστηκε ο ιός».

«Στη χώρα μας βρισκόμαστε στη φάση της σταδιακής άρσης. Η μείωση των κρουσμάτων και των νοσηλειών δεν σημαίνει ότι ο ιός εξαφανίστηκε. Απ’ ότι φαίνεται η νόσος θα βρίσκεται αρκετό καιρό μαζί μας» τόνισε.

«Η ψευδαίσθηση ότι όλα τελείωσαν μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα και να μας οδηγήσει σε οπισθοχώρηση», σημείωσε.

Οι ευπαθείς ομάδες

Ακόμα, μιλώντας για τις ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τον φονικό ιό, ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε:

«Η ευαλότητα ασθενών στη γρίπη, που νοσηλεύονται σε δομές είναι γνωστή. Με το νέο κοροναϊό δεν βοηθάει η ανταλλαγή ασθενών, το επισκεπτήριο. Από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη χωρα μας ήταν η προστασία ευπαθών ομάδων. Η κυριότερη ομάδα που έχει αυξημένο κίνδυνο είναι οι ηλικιωμένοι. Εάν δει κάποιος τις καμπύλες βλέπει ότι αυτή ανεβαίνει στις ηλικίες άνω των 65 ετών».

«Πρέπει όλοι μας να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους τηρώντας τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης, φορώντας μάσκα, πλένοντας τα χέρια. Ταυτόχρονα πρέπει να τους δείχνουμε το ενδιαφέρον μας καλώντας τους στο τηλέφωνο, ή κάνοντας κλήση χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο. Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους, να αποφεύγουν τον συνωστισμό», υπογράμμισε ακόμα και πρόσθεσε πως «ειδικά μέρες που έχει καύσωνα θα πρέπει να μειώσουν τη σωματική δραστηριότητα τους, να πίνουν νερά».

Δείτε ζωντανά την ενημέρωση: