Η γαλλοϊρανή ανθρωπολόγος Φαριμπά Αντελχάχ καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών για «συνωμοσία με στόχο να πληγεί η εθνική ασφάλεια» του Ιράν, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος της, Σαΐντ Ντεγάν.

Η Γαλλία έχει καταδικάσει τη σύλληψή της τον Ιούνιο του 2019 στο Ιράν και ζητά την απελευθέρωσή της, όπως και επιτροπή υποστήριξής της που έχει συσταθεί στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το δικηγόρο της, ο οποίος δε διευκρίνισε την ημερομηνία κατά την οποία καταδικάστηκε η ερευνήτρια, στην Αντελχάχ επιβλήθηκε επίσης ποινή φυλάκισης ενός έτους για «διασπορά προπαγάνδας εναντίον του πολιτικού συστήματος» της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αλλά αναμένεται να εκτίσει μόνον τη μεγαλύτερη ποινή.

Η Φαριμπά Αντελχάχ μπορεί να ασκήσει έφεση κατά και των δύο καταδικαστικών αποφάσεων που εκδόθηκαν σε βάρος της.

Η Αντελχάχ, η οποία κρατείται στο Ιράν από τότε που συνελήφθη, ήταν ερευνήτρια στο Κέντρο Διεθνών Ερευνών (CERI) του πανεπιστημίου Sciences Po στη Γαλλία.

Το Ιράν δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα.

Η δίκη της άρχισε στις 3 Μαρτίου σε δικαστήριο της Τεχεράνης.

Η δεύτερη ακροαματική διαδικασία έλαβε χώρα στις 19 Μαρτίου, σύμφωνα με το δικηγόρο της.

Ο συνάδελφος και σύντροφός της, Ρολάν Μαρσάλ, συνελήφθη επίσης τον Ιούνιο του 2019 όταν την επισκέφθηκε, αλλά αφέθηκε ελεύθερος στα τέλη Μαρτίου.

Καθώς «τουλάχιστον δύο άνθρωποι πρέπει να εμπλέκονται» στην κατηγορία της «συνωμοσίας με στόχο να πληγεί η εθνική ασφάλεια» της χώρας, ενδέχεται το δεύτερο πρόσωπο να είναι ο κ. Μαρσάλ, η υπόθεση του οποίου δεν έχει τεθεί στο αρχείο, μολονότι αφέθηκε ελεύθερος, σημείωσε επίσης ο δικηγόρος της ερευνήτριας.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από